Motion till riksdagen
2014/15:930
av Matilda Ernkrans (S)

Parkeringsavgift beroende på fordonets miljö- och klimatpåverkan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt bör ta initiativ till att se över möjligheten att i lag göra det möjligt för kommuner och andra markägare att låta parkeringsavgiften bero på fordonets miljö- och klimatpåverkan.

Motivering

Flera av landets kommuner har utvecklat metoder för att minska luftföroreningar på sina gator genom att ge miljöfordon möjlighet att parkera gratis.

Detta är en vällovlig åtgärd eftersom flera svenska kommuner inte klarar EU:s luftkvalitetsdirektiv och Sverige riskerar omfattade EU-böter. Alla åtgärder som är möjliga behövs för att klara kraven i direktivet. Många kommuner har också satt upp lokala klimatmål som ska ange hur kommunen ska bidra till att Sverige klarar sina av riksdagen beslutade klimatmål.

Men nyligen underkände Högsta förvaltningsdomstolen Gotlands kommuns parkeringsförmån för miljöbilar. Detta är olyckligt. Vi vet att tillgången på parkeringsplatser och priset på parkering är starkt styrande för vilket färdsätt människor väljer.

Det är inte första gången som lagligheten i att gynna miljöbilar med gratis parkering prövats av domstol. I tidigare domar har förmånerna godkänts om de baseras på bilarnas klimatpåverkan och miljöegenskaper. Men Länsrätten i Skåne underkände gratis parkering för gasbilar i Kristianstad eftersom kommunen inte angett sakliga skäl till att just dessa bilar skulle gynnas. Länsrätten ansåg att detta stred mot likställighetsprincipen i kommunallagen.

Högsta förvaltningsdomstolen motiverade sitt underkännande av Gotlands parkeringsförmåner med att möjligheten att låta parkeringsavgiften bero på fordonets miljöegenskaper inte uttryckligen nämns i lagtexten.

Jag anser att parkeringsförmåner kan vara ett bra komplement till de insatser som staten gör för att minska klimatpåverkande utsläpp och till att Sverige ska klara det av riksdagen beslutade miljökvalitetsmålet Frisk luft. Därför bör möjligheten att låta parkeringsavgiften bero på bilens miljö- och klimatpåverkan regleras i lag. Detta bör regeringen skyndsamt ta initiativ till. Det kan t.ex. handla om att lagen (1957:259) om rätt för kommun att ta ut avgift för vissa upplåtelser av offentlig plats, m.m. kompletteras så att fordonets klimat- och miljöpåverkan blir en särskild grund för att ta ut lägre parkeringsavgift. Detta förslag är dessutom redan remissbehandlat eftersom Utredningen om fossilfri fordonstrafik föreslog detta i sitt betänkande (SOU 2013:84).

.

Matilda Ernkrans (S)