Motion till riksdagen
2014/15:927
av Teresa Carvalho och Mattias Ottosson (S)

Leveransplikt för läkemedelsleverantörer


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att införa leveransplikt för läkemedelsleverantörer eller på något annat sätt ge apoteken ökad möjlighet att ta ett helhetsansvar för läkemedelskonsumenterna.

Motivering

Idag råder en oligopolliknande konkurrenssituation av läkemedelsdistribution från leverantör till apotek. Läkemedelsföretag behöver inte leverera till apotekens egna distributörer även om det enskilda apoteket innehar partihandelstillstånd med egen lager- och distributionsverksamhet.

Utgångspunkten för distribution av läkemedel bör vara tillgänglighet, säkerhet och hållbarhet. Idag har apoteksaktören ansvar för tillgänglighet och hållbarhet inom 24 timmar, men inte full möjlighet att kontrollera distributionen varför ansvaret riskerar att inte kunna fullföljas tillfredsställande.

För att apoteken ska ges bättre utsikter att främja tillgänglighet och hållbarhet behövs en modern distributionsmodell som exempelvis innefattar möjligheten att kunna bedriva egen distributionsverksamhet eller inflytande över tid för order och leverans i de avtal som tecknas mellan läkemedelsleverantörer och partihandelsföretag. 

För att nå målet om tillgänglighet av läkemedel inom 24 timmar, samtidigt som hållbarhet och säkerhet garanteras, bör möjligheterna ses över att införa leveransplikt för läkemedelsleverantörer eller på annat sätt ge apoteken ökad möjlighet att ta ett helhetsansvar.

.

Teresa Carvalho (S)

Mattias Ottosson (S)