Motion till riksdagen
2014/15:835
av Boriana Åberg (M)

Trelleborgs hamn


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förbättrade landanslutningar till Trelleborgs hamn.

Motivering

Handel med andra länder är och har alltid varit av stor betydelse för det svenska välståndet. Således är en handelsanpassad infrastruktur en förutsättning för framgångsrik och marknadsanpassad handel inom och utom landet.

 

Trelleborgs hamn är i sammanhanget en mycket viktig länk i transportflödet mellan Skandinavien och den europeiska kontinenten och har därför stor betydelse för det svenska näringslivet. Trelleborgs hamn är Skandinaviens största ro-ro-hamn och samtidigt den näst största godshamnen i Sverige. Från Trelleborg utgår fyra stycken olika transportkorridorer som når hela Europa, vilket är unikt i förhållande till andra transportleder. 

 

Den förra Alliansregeringen har tidigare identifierat Trelleborg som en av de tio hamnar som är av särskild strategisk betydelse för det svenska godstransportsystemet. EU har pekat ut Trelleborgs hamn som en viktig hamn i Core Network. Trelleborgs hamn ingår även i Scandinavian-Mediterranean Corridor. Detta visar att Trelleborgs hamn har en betydelse som inte enbart är lokal, utan även nationell och internationell.

 

Den framgångsrika svenska industrin ställer krav på ökad transportkapacitet, samordning mellan olika transportslag, kundkrav på fartyg med större lastvolym osv. Sammantaget innebär detta att Trelleborgs hamn måste utvecklas och anpassas efter befintliga och kommande behov. Fortsatt utveckling är tyvärr ej möjlig inom ramen för dagens infrastruktur. Risken är därför överhängande att näringslivet och industrin tvingas att välja landtransporter istället för sjövägen, vilket är miljömässigt negativt.

Utvecklingen av hamnens infrastruktur är en stor utmaning, inte minst finansiellt.

Bland annat har hamnen byggt nya vågbrytare (totalt 3 km med 600 000 ton sten), muddring av vändbassäng och farled, ny hamninfart samt kombiterminal för intermodal trafik. En ny kaj för att kunna ta emot 240 m fartyg invigdes den 14 oktober 2014.

 

För att de investeringar som har gjorts i Trelleborgs hamn ska komma till full användning behöver anslutningarna till landinfrastruktur för vidare distribution av gods förbättras. Regeringen bör överväga detta inför nästa nationella plan för transportsystemet.

.

Boriana Åberg (M)