Motion till riksdagen
2014/15:769
av Teres Lindberg och Monica Haider (S)

Social snedrekrytering till universitet och högskolor


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att komma till rätta med social snedrekrytering till universitet och högskolor.

Motivering

Det faktiska lärandet sker först när vi skaffar oss nya erfarenheter och interagerar med andra människor. De äldre studenterna utgör en viktig resurs eftersom de oftast är mycket studiemotiverade och har helt andra erfarenheter än sina yngre studiekamrater.

2008 togs 25:4-regeln bort av den dåvarande regeringen som när den infördes var ett försöka att minska den sociala snedrekryteringen till högskolan. Den som hade fyra års arbetslivserfarenhet kunde därmed uppnå grundläggande högskolebehörighet. Regeln innebar en andra chans för dem som ville ändra inriktning i livet. Denna möjlighet finns inte längre kvar eftersom regeringen avskaffade regeln inför antagningen 2008.

Regeln innebär att du måste vara minst 25 år det kalenderår som utbildningen börjar och att du måste ha arbetat i minst fyra år på minst halvtid. Dessutom krävs att du har läst minst två årskurser svenska och två årskurser engelska från en tvåårig eller treårig linje, alternativt svenska B och engelska A. För att minska den sociala snedrekryteringen skulle 25:4-regeln kunna vara ett av flera viktiga steg. En översyn bör ske för att se vilka möjligheter det finns att införa ett liknande regelsystem.

.

Teres Lindberg (S)

Monica Haider (S)