Motion till riksdagen
2014/15:766
av Agneta Gille m.fl. (S)

Exponeringsförbud för tobaksvaror


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om exponeringsförbud för tobaksvaror.

Motivering

Tobaksanvändning är en av våra största hälsorisker. Varje år dör över 5 000 personer i cancersjukdomar som är relaterade till rökning. Det är fler än de som dör av narkotika, självmord och trafikolyckor tillsammans. Även snuset är en hälsofara som medför ökade risker för cancer.

Sverige är ett av drygt 170 länder som har ratificerat WHO:s tobakskonvention. Konventionen innehåller en rad åtgärder som länderna har förbundit sig att genomföra, bland annat åtgärder som gör det svårare för tobaksbolagen att marknadsföra sina produkter. Vi menar att Sverige i dag inte lever upp till denna del av konventionen.

En åtgärd som ligger helt i linje med tobakskonventionen är att förbjuda all exponering av tobak i butiker. Flera länder, bland annat Norge, Kanada och Finland, har redan infört ett sådant förbud.

En ny studie av forskare i Nya Zeeland visar att ett exponeringsförbud är en viktig åtgärd för att minska tobaksanvändning. Det ligger i linje med andra studier som visar att tobaksbolagens marknadsföring leder till ökad användning. Exponeringsförbud är således ett viktigt steg på vägen för att förebygga och minska tobaksbruk.

Mot bakgrund av detta bör regeringen överväga möjligheten att införa ett exponeringsförbud för tobaksvaror.

.

Agneta Gille (S)

 

Pyry Niemi (S)

Sanne Eriksson (S)