Motion till riksdagen
2014/15:721
av Eva Sonidsson (S)

Ett enhetligt informationssystem för personer med funktionsnedsättning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att analysera behovet av ett enhetligt informationssystem inom kollektivtrafiken för personer med funktionsnedsättning.

Motivering

Var femte person i Sverige har en funktionsnedsättning, som påverkar det dagliga livet. Det finns många hinder som begränsar deras möjlighet till delaktighet och tillgänglighet. Riksdagen beslutade år 2000 om en nationell handlingsplan för handikappolitiken med målet att Sverige år 2010 ska vara tillgängligt för människor med funktionsnedsättningar. Handlingsplanen klargjorde att varje sektor i samhället har ett ansvar och uppdrag att göra sin verksamhet tillgänglig för alla.

Tillgänglighet handlar ofta om övergripande fysisk planering eller anpassningar av lokaler men det kan också handla om andra saker, till exempel möjligheten att tillgodogöra sig information, exempelvis på webbsidor.

Kollektivtrafiken är ett annat centralt område där det behövs åtgärder för ökad tillgänglighet. Genom de många privatiseringarna som har skett under de senaste åren, finns det ett stort antal olika bolag som driver kollektivtrafiken inom samma område. Det gäller såväl buss- som tågtrafiken. Det är inte ovanligt att biljettförsäljning sköts av ytterligare ett bolag.

Det innebär stora svårigheter för resenärer att få god information om hela kedjan när man ska göra en resa som innebär byten. För personer med synnedsättning och andra med olika funktionsnedsättningar är det nästa omöjlig att ta reda på hur man ska göra en sådan resa då det inte finns någon samlad information om hur olika trafikbolags tåg och bussar är anpassade till varandra.

För att målet om tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning ska kunna nås, är det nödvändigt att vi får ett enhetligt informationssystem inom kollektivtrafiken för personer med funktionsnedsättning.

.

Eva Sonidsson (S)