Motion till riksdagen
2014/15:623
av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Grisknorrar och EU


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en tydlig svensk linje när det gäller att medlemsstaterna följer beslutade EU-direktiv.

Motivering

Sveriges medlemskap i Europeiska unionen är en tillgång för svenska företag, jobb, konkurrenskraft och invånare.

EU:s inre marknad ska främja den fria rörligheten av varor, tjänster och människor och är grundbulten i vårt samarbete. Lika villkor ska råda för företag och människor oavsett vilket EU-land de kommer ifrån. Detta är en viktig princip, men kräver att de beslut som fattas på EU-nivå efterlevs av samtliga medlemsstater och implementeras på ett likvärdigt sett.

Tyvärr ser vi ibland att efterlevnaden inte alltid är den bästa. Ett exempel är EU:s djurskyddsdirektiv (2008/120/EG) som förbjuder rutinmässig kupering av grisars svansar, i folkmun kallat Grisknorrsdirektivet. Det är ett angeläget direktiv som syftar till att förbättra djurs livskvalitet.  Våra svenska grisbönder har investerat stora summor i sina verksamheter för att följa direktivet och ge sina djur goda levnadsförhållanden. Det ska vi vara stolta över. Problemet uppstår när det i dagsläget bara är ett fåtal av EU:s länder som lever upp till samma standard som våra svenska lantbrukare. I dag har våra grisbönder pga. detta högre produktionskostnader än sina europeiska konkurrenter, något som riskerarar att undergräva förutsättningarna för en svensk grisproduktion.

Lösningen på problemet är självklart att alla EU:s länder följer EU:s djurskyddsdirektiv, men detta verkar inte hända. Hårdare press på kommissionen behövs. Sverige måste i än större grad medverka till att synliggöra problemet med att medlemsstaterna inte följer gemensamma beslut.

I detta fall handlar det om grisknorrar, och det i sig är allvarligt för djurhållning och våra svenska lantbrukares konkurrenskraft, men för varje gång medlemsstater väljer att bortse från eller söka undantag från fattade beslut, undergrävs EU:s existensrätt.

EU är bra för Sverige och Europa, men syftet med EU:s fria rörlighet – att skapa jämlika förutsättningar måste bevakas och försvaras. Den svenska regeringen bör därför tydligt stå upp för och synliggöra problemen som uppstår när det gemensamma regelverket inte följs.

En tydlig handlingsplan från regeringens sida för att säkerställa att EU-regler tar bort konkurrenshinder och inte snedvrider konkurrens behövs.

.

Cecilie Tenfjord-Toftby (M)