Motion till riksdagen
2014/15:6
av Robert Stenkvist (SD)

Översyn av straffrabatten för unga gärningsmän vid grova våldsbrott


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över straffrabatten för gärningsmän mellan 15 och 18 år och för gärningsmän mellan 18 och 21 år vid grova våldsbrott.

Motivering

Under senare år har vi sett en lång rad mycket grova våldsbrott utförda av unga gärningsmän, ofta mellan 15 och 18 år, där gärningsmännen blivit dömda till mycket milda straff. Domarna har upprört stora delar av befolkningen då straffen helt enkelt inte står i samklang med vad många människor anser rimligt avseende brottets grovhet och brutalitet. Detta kan på sikt undergräva tilltron till hela rättssystemet och den så kallade straffrabattenr justeras så att samhället, för en tid, skyddas mot dessa unga gärningsmän som bevisligen är kapabla till mycket grovt våld. 

 

Jag yrkar därför att den så kallade straffrabatten för gärningsmän mellan 15 och 18 år, samt samma rabatt för gärningsmän mellan 18 och 21 år, minskas så att samhället skyddas från dessa gärningsmän samt att samhället klart signalerar vad som är rätt och fel. En minskning av straffrabatten med åtminstone hälften för våldsbrott är rimligt och skulle mer stå i samklang med den allmänna rättsuppfattningen.

 

.

Robert Stenkvist (SD)