Motion till riksdagen
2014/15:58
av Jimmy Ståhl (SD)

Förbättrade förutsättningar för båtplatser


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förbättra förutsättningarna för och minska köerna till båtplatser.

Motivering

 

Intresset för att komma ut till havs och även i våra större sjöar är mycket stort. Kötiderna för att få en båtplats varierar stort i vårt avlånga land. Det är inte ovanligt att vänta i 10 år på att få en båtplats. Då man står och väntar på en båtplats kostar det i Göteborg 300 kr/år. Att bygga båtplatser till alla som står i kö är troligtvis inte möjligt, men för att minska köerna till båtplatser bör en uppmuntran till kommuner med lång kötid till båtplatser att bygga isättningsramper (med en relativt låg bompeng), samt upplåta parkeringar till bil med släp för de som inte har tillgång till en egen båtplats.

 

Dagsparkering kan med fördel upplåtas på de vinteruppställningsplatser som blir tomma vid sjösättning. Genom en sådan åtgärd sjunker troligtvis tiden på de attraktiva båtplatserna då många får möjligheten att komma ut med sin båt på dagsturer. Kommunerna förlorar lite på att köerna minskar men får inkomster på bompengen vid isättningar av båtarna.

.

Jimmy Ståhl (SD)