Motion till riksdagen
2014/15:572
av Kerstin Lundgren (C)

Angående nyckelpersonsförsäkringar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa en särskild nyckelpersonförsäkring för familjeföretag.

Motivering

För det lilla familjeföretaget kan en plötslig allvarlig sjukdom inte bara innebära enskilt lidande utan också leda till att företaget inte kan överleva tills den drabbade blivit frisk. Om den ena parten i familjeföretaget blir sjuk förutsätts det att den andra partnern inte bara måste ta över arbetsuppgifter som utförts av den sjuke utan också klara de extra påfrestningarna i familjen. De trygghetssystem som finns kan ge stöd för att klara företaget men inte för att täcka upp för att anhörig måste vårda den sjuke. Det går ju inte för företagaren att lyfta på luren och sjukskriva sig för vård av anhörig. Då kan företaget inte överleva.

Detta kan leda till att det för familjeföretaget med kanske några anställda kan bli svårt att under några veckor eller kanske månader upprätthålla samma utbud och service som vanligt och därmed att behålla kunderna. Följden blir då ändå att företagets överlevnad kan hotas och därmed anställdas jobb likväl som familjeföretagarnas.

Här skulle ett särskilt avpassat trygghetssystem kunna ta vid för att när det oväntade knackar på dörren kunna ta vid och säkerställa att nyckelpersoner kan ersättas så att företaget kan drivas vidare. Förutsättningarna för detta är naturligtvis mycket speciella men om möjlighet finns skulle ett sådant trygghetssystem kunna innebära att lönen för hen skulle kunna bli avtalsenlig utan att drabba företagets överlevnad. För många av familjeföretagarna är avtalsenlig lön inget de själva tar ut. Snarare torde många reglera sin lön utifrån vad stunden och företagets bästa kräver. Först betalas övriga och sist regleras den egna lönen. Att i detta läge klara de extra kostnader som skulle följa av att behöva rekrytera sjukvikarie för familjeföretagaren låter sig knappast göras. Där skulle introduktionen av en nyckelpersonförsäkring komma att spela en avgörande roll för företagets fortlevnad och säkert också för tillfrisknandet i många fall då oron för livsverket kunde mildras.

Regeringen bör säkerställa att åtgärder vidtas för att i enlighet med vad som här anförs tillföra trygghetssystemen en komplettering särskilt avpassad för de små familjeföretagen.

.

Kerstin Lundgren (C)