Motion till riksdagen
2014/15:564
av Per Lodenius och Ola Johansson (C)

Utbyggd infrastruktur för elbilar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda hur fler laddstationer för elbilar kan skapas utefter våra vägar.

Motivering

Idag finns på marknaden ett dussintal olika modeller av elbilar med nollutsläpp och lägre buller där de körs. Från den 1 januari 2012 har man också kunnat få en så kallad supermiljöbilspremie. Premien omfattar personbilar med mycket låga utsläpp av växthusgaser, vilket till största delen är laddhybrider och rena elbilar.

För att öka incitamenten för än fler att gå över till att köra bil med så låg klimatpåverkan som möjligt, bör det bli enklare och billigare att köra miljöbil, som till exempel elbil.  Ett effektivt sätt är att se till att infrastrukturen för miljöbilsanvändaren fungerar och blir så effektiv som möjligt.

Idag finns en satsning på en så kallad Green Highway mellan Trondheim, Östersund och Sundsvall. Samtidigt satsar bland andra stationskedjan OKQ8 på att bygga fler snabbladdningsstationer för elbilar på sina bensinstationer enligt deras hållbarhetsredovisning för 2012/13 då främst utefter landets motorvägar och i de större städerna. Men fler initiativ i denna riktning behövs.

Green Highway mellan Trondheim, Östersund och Sundsvall är ett mycket bra initiativ som borde leda till fler. Många reser idag mellan Sveriges tre största städer. En tydlig satsning på en så kallad Green Highway mellan Stockholm, Göteborg och Malmö skulle öka incitamentet för fler att skaffa miljöbil, men det behövs också en utbyggd infrastruktur för miljöbilar utefter andra vägar.

Detta bör ges regeringen tillkänna.

.

Per Lodenius (C)

Ola Johansson (C)