Motion till riksdagen
2014/15:557
av Anders Ahlgren och Per Lodenius (C)

Stimulera byggande i trä och minska därmed utsläppen av koldioxid


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda behovet av särskilda stimulanser för att öka byggandet av flerfamiljshus i trä samt förbättra dialogen mellan politiker, myndigheter och bygg- och anläggningsbranschen för att stimulera byggprocesser som minskar koldioxidutsläppen.

Motivering

Byggandet i Sverige svarar för en betydande del av CO2-utsläppen i Sverige.

Utredningar visar att den total klimatpåverkan som byggprocessen genererar uppgår till tio miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. Det är nästan lika mycket som alla personbilar släpper ut på samma tid.

 

Den investeringsvolym som omsätts i ”Byggsverige” varje år omfattar såväl husbyggande i form av bostäder och kommersiella lokaler som anläggning i form av vägar, järnvägar m.m. Delen utsläpp från byggandet av bostäder och lokaler är ca fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter per år.

 

Vid byggandet av bostäder har fokus under många år legat på hur mycket energi som våra hus förbrukar under användningen, det vill säga tiden efter att huset är färdigbyggt och inflyttat. Energikraven har skärpt och vi har fått nya hustyper som lågenergihus och passivhus. Detta är positivt, men det går att göra mer.

 

Den miljöpåverkan som själva byggprocessen alstrar har inte varit föremål för diskussioner, utredande och ställningstagande. Nu finns det exempel som visar på att klimatpåverkan från den totala energianvändningen under 50 års drift motsvarar den klimatpåverkan som blir när huset byggs.

 

Detta aktualiserar att vi med kraft behöver jobba för att minska CO2-utsläppen i själva byggprocessen. Ett sätt kan vara att införa regler för hur stora CO2-utsläpp som kan accepteras.

 

Regeringen har gett Boverket i uppdrag (S2014/6522/PBB) att utreda forsknings- och kunskapsläget angående byggnaders klimatpåverkan utifrån ett livscykelperspektiv – ett bra beslut som ett första steg, men samhället kan parallellt ta fler steg för att nå ett hållbart byggande.

 

Kommuner, landsting och statliga myndigheter är stora beställare av byggnader och anläggningar, inte minst i form av kommunalt ägda bostäder via de allmännyttiga bostadsföretagen. Om fler offentliga upphandlingar av byggnader och anläggningar använde sig av möjligheten att ställa hållbarhetskrav, som kan innefatta en ökad användning av trä som byggmaterial, skulle det bli en starkt pådrivande kraft för ökat klimatvänligt byggande i hela samhället.

Trä suger upp koldioxid

Sverige har unika möjligheter att utveckla miljövänligt byggande. Genom att använda mer trä i byggandet av såväl flerfamiljshus som lokaler och småhus, skulle vi istället för att förbruka CO2 vid byggandet använda mer trä som byggmaterial. Trä kan  ”suga upp” CO2 från atmosfären, och därmed bidra till en bättre CO2-balans i atmosfären. Det bästa vi kan göra med vår skog är att använda den för långsiktiga investeringar, som till exempel att bygga hus.

 

Trähus har byggts i århundranden. Det moderna byggandet av trähus, med nya tekniska lösningar, har löst problem med till exempel brand och ljud. Tekniken för att bygga större trähus finns och trä är en av Sveriges större råvarutillgångar. Denna inriktning skulle också bibehålla och skapa nya arbetstillfällen inom skogsnäringen och därmed i områden i stort behov av nya arbetstillfällen.

.

Anders Ahlgren (C)

Per Lodenius (C)