Motion till riksdagen
2014/15:55
av Jimmy Ståhl (SD)

Arbetskläder inom äldreomsorgen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om trygghet för de äldre i deras hem.

Motivering

På ålderns höst blir det lite svårare att klara sig själv och man behöver lite hjälp av samhället genom t ex hemtjänst för att klara vardagen. Att få möjlighet att bo hemma är av stort värde för många då boendet i sig är en trygghet.

 

Om du är i behov av både äldreomsorg och sjukvård kommer du komma i kontakt med en rad olika aktörer inom kommun och landsting i din omsorg och vård – biståndshandläggare, hemtjänst, sjukhuspersonal, husläkare, sjuksköterskor och arbetsterapeuter m.fl.

 

Inom hemtjänsten där personal går hem till vårdtagare finns idag inget regelverk kring klädsel eller någon form av arbetsrelaterad identifikation. Arbetsgivaren, oftast kommunen, bör stå för arbetskläder och de anställda måste kunna visa vilka de är när de besöker vårdtagarna vid hembesök.

 

Det är många olika förekommande uppgifter inom hemtjänsten med allt från tunga lyft till att sköta hygienen på vårdtagaren. Arbetskläder är inte bara en trygghet för den som är hemtjänstpersonal och vårdtagaren, det är även en hygienisk aspekt.

.

Jimmy Ståhl (SD)