Motion till riksdagen
2014/15:525
av Catharina Bråkenhielm (S)

Ursprungsmärkning av mat på restauranger och liknande


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa ursprungsmärkning av mat som serveras på restauranger och liknande.

Motivering

Idag blir vi konsumenter allt mer medvetna om vad vi vill handla för mat i livsmedelsbutiken, och vi gör medvetna val utifrån vilket ursprung livsmedlen har. Här har lagstiftningen hjälpt till så att vi kan läsa oss till på förpackningarna råvarornas ursprungsland. Om man däremot väljer att äta mat ute på restaurang eller liknande så finns inte den möjligheten. Det är naturligtvis lika viktigt för konsumenterna som väljer att äta ute att man får information om råvarornas ursprung. Många konsumenter vill välja kött från producenter som har en god djurhållning för att stödja en positiv utveckling även i andra länder. Krav måste ställas på att restaurangerna informerar sina gäster om innehåll och ursprung.

Ursprungsmärkning hjälper oss konsumenter att göra medvetna val och ställa krav på producenterna så att vi kan äta mat av högre kvalitet och därmed motverka ohälsa. Vårt välbefinnande påverkas av vad vi äter och hur mycket vi äter. Genom en utökad ursprungsmärkning som gäller även maträtterna på restauranger och liknande ökar konsumentens inflytande. Målet måste vara att förhindra en ökad ohälsa och bidra till en sund konsumtion och produktion.

.

Catharina Bråkenhielm (S)