Motion till riksdagen
2014/15:5
av Robert Stenkvist (SD)

Läxhjälp under fritidsverksamhet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att grundskolans lägre årskurser ska vara skyldiga att erbjuda läxhjälp under fritidsverksamhet.

Motivering

Frågan om läxhjälp har varit aktuell i samhällsdebatten det senaste året och mindre välbetänkta förslag har förts fram om att ämneslärare skall åläggas att hjälpa till med läxor på eftermiddagar. Frågan om hur tiden skall räcka till för lärarna eller vad som då skulle skilja läxhjälp mot en förlängd skoldag har tyvärr inte ställts, än mindre givits något svar.

Vi föreslår att fritidsverksamheten obligatoriskt skall erbjuda läxhjälp till de elever som så önskar denna hjälp. En av tankarna bakom fritidsverksamheten är att komplettera hemmet och föräldrarna. Att även komplettera hemmet när det gäller läxhjälp ter sig både naturligt och effektivt. Självklart kommer fritidsverksamheten att behöva personalförstärkningar efter denna reform. Det blir ändå betydligt billigare än att anställa extra lärare för att skolan skall erbjuda läxhjälp.

 

Vi vill därför att grundskolans lägre årskurser obligatoriskt skall erbjuda läxhjälp under fritidsverksamheten och att personalen förstärks så att inte övrig verksamhet blir lidande.        

.

Robert Stenkvist (SD)