Motion till riksdagen
2014/15:491
av Hans Hoff (S)

Avgifter för kortbetalningar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om avgifter för kortbetalningar.

Motivering

Omkring 70 procent av alla betalningar i handeln sker med betalkort idag. Bankerna tar av handlaren ut en avgift för kortköp, som är i genomsnitt 3,30 kronor per transaktion.

Om kunden betalar inköpet med ett kreditkort varierar avgiften mellan 1 och 3 procent av köpesumman. Handlaren måste betala den högre avgiften oavsett om kunden utnyttjar krediten eller inte.

För en småföretagare utgör avgiften för köp med kreditkort en betydande utgift. Eftersom marknaden dessutom domineras av två aktörer, har företagare ingen möjlighet att pressa ner sina kostnader genom byte av företag.

Kortbetalningar föredras av en mycket stor majoritet av företagare, främst med tanke på att det minskar risken för rån och ökar säkerheten i butikerna. Men den höga avgiften vid köp med kreditkort gör, att många hellre tar emot kontanter.

Enligt Svensk Handel betalar hushåll och företag minst en miljard mer i kortavgifter än vad som är motiverat. Det är angeläget att småföretagares kostnader vid köp med kreditkort snarast begränsas.

.

Hans Hoff (S)