Motion till riksdagen
2014/15:482
av Catharina Bråkenhielm (S)

Livsmedels ursprungsmärkning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för krav på ökad ursprungsmärkning av matvaror i EU.

Motivering

När man som konsument går in i sin livsmedelsaffär borde det vara en självklarhet att man ska kunna veta vad som finns i de produkter man ämnar köpa.

Idag deklareras inte ursprungslandet i produkten. Om jag köper leverpastej så kallas den svensk om den än tillverkad i Sverige även om råvarorna, levern kommer från ett annat land. Detta är mycket vilseledande för konsumenterna.

Sverige lyfts ofta fram som ett föregångsland inte minst för den kvalitet vi har på våra råvaror. Det är också ett led i att uppmärksamma och stödja den småskaliga matproduktionen, som är viktig för att säkra arbetstillfällen på landsbygden och att säkerställa att vi har kvar en inhemsk produktion av livsmedel.

Vi är allt fler som när vi handlar vill veta vad vi köper. Det kan handla om att välja svenska produkter, närodlat eller kravodlat. Det är därför angeläget att informationen är tydlig så att vi kan göra ett upplyst val när vi handlar.

När konsumenterna går till affären och tittar i hyllorna exponeras den ena varan efter den andra som helt svenskproducerad. Det är alltför ofta så att råvarorna till produkten kommer från andra länder, t.ex. Tyskland, Finland eller Danmark. Detta kan upplevas som falsk marknadsföring.

Om konsumenten ska ha en realistisk möjlighet att välja svenska matvaror producerade av svenska råvaror och av svenska bönder i Sverige måste det finnas en tydlig ursprungsmärkning som talar om detta.

Reglerna om ursprungsmärkning regleras i den gemensamma marknaden i EU. Jag menar att den svenska regeringen måste arbeta för att öka kraven på ursprungsmärkning inom unionen.

.

Catharina Bråkenhielm (S)