Motion till riksdagen
2014/15:470
av Hillevi Larsson (S)

Embryodonation


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om embryodonation till par och ensamstående som saknar både egna ägg och spermier.

Motivering

Embryodonation betyder att par som gjort provrörsbefruktning och fått frysta embryon över kan donera dessa, såvida de inte vill ha fler barn. Dessa embryon kan sedan användas av olikkönade/samkönade par eller ensamstående kvinnor som inte fått fungerande embryon själva.

Detta är enda sättet att bli gravid för par/ensamstående som varken har egna ägg eller spermier som fungerar eller som bär på allvarliga genetiska sjukdomar som gör att de inte vill använda egna könsceller.

Embryodonation innebär inget besvär för donatorerna. Det produceras nämligen inga nya embryon i samband med donation, däremot doneras överblivna embryon. Donation kan till och med upplevas som ett lockande alternativ eftersom donatorerna då slipper slänga överblivna embryon, vilket kan upplevas som fel och psykiskt påfrestande. Genom embryodonation kan donatorer hjälpa andra som behöver hjälp för att uppfylla sin barnlängtan.

Idag är embryodonation förbjudet med motiveringen att barn måste vara genetiskt besläktade med minst en av sina föräldrar. Men det finns inget belägg för att barn som tillkommit genom embryodonation skulle ta skada av det, snarare tvärtom. Dessa barn är oerhört efterlängtade och deras föräldrar har som regel kämpat länge för att de ska komma till.

Frågan är varför man i föräldraskapet värderar de genetiska banden framför de känslomässiga banden?

Givetvis ska dessa barn, liksom alla andra barn som tillkommer genom assisterad befruktning i Sverige, ha rätt att efterforska sitt genetiska ursprung.

Men frågan är varför de inte ska få komma till från början? Argumentet att de måste vara släkt med minst den ena föräldern håller inte. Barn som idag tillkommit genom ägg- eller spermiedonation formar ju starka band även med den förälder de inte är genetiskt besläktade med. Vad är det som säger att de inte skulle forma lika starka band med andra familjemedlemmar, även om genetisk släktskap saknas?

Regeringen bör i framtiden överväga möjligheten till embryodonation för par och ensamstående som både saknar egna ägg och spermier.

.

Hillevi Larsson (S)