Motion till riksdagen
2014/15:458
av Kristina Nilsson och Ingemar Nilsson (S)

Kriminalvård


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kriminalvård.

Motivering

I takt med att klyftorna i vårt samhälle har ökat har fler och fler hamnat i problem som lett till kriminalitet. Självklart bär individen själv det yttersta ansvaret för sina handlingar, men det går inte att bortse från sambandet mellan klyftor i ett samhälle och kriminalitet. Därför måste samhället ta ett stort ansvar för rehabilitering av kriminella för att förhindra återfall till kriminalitet. Den vård som erbjuds idag är inte tillräcklig.

Vi ska ha en human och säker kriminalvård, där intagna ska vara bättre rustade att klara ett liv utan brott och missbruk än innan. Det är viktigt att utveckla vård och behandling inom kriminalvården och satsa på effektiva behandlingsprogram. Det krävs också bättre samordning i de fall där det finns flera huvudmän, som till exempel landsting, kommun och frivård.

Intagna ska ha riktiga förutsättningar att efter avtjänat straff kunna återgå till ett normalt samhällsliv. Därför bör möjligheterna för intagna att utbilda sig öka. Det är också viktigt med utslussningsavtal mellan kriminalvården och kommunerna.

.

Kristina Nilsson (S)

Ingemar Nilsson (S)