Motion till riksdagen
2014/15:45
av Rossana Dinamarca m.fl. (V)

med anledning av prop. 2013/14:254 Register över tillträdesförbud vid idrottsarrangemang


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens proposition 2013/14:254 Register över tillträdesförbud vid idrottsarrangemang.

Motivering

Idrottsrörelsen är Sveriges största folkrörelse. Med sin demokratiska uppbyggnad, sitt breda engagemang och sina ideella ledarkrafter är den en mycket stor tillgång för samhället. Det är därför av stor vikt att idrottsarrangemang kan anordnas på ett tryggt sätt och med hög säkerhet för såväl idrottsutövare som åskådare.

Tidigare i år beslutades att den längsta tid ett tillträdesförbud får bestämmas till förlängs från ett år till tre år. Detta motiveras med att ettårsgränsen inte uppfattas som tillräckligt avskräckande eller avhållande från att störa ordningen. Vänsterpartiet anser dock att avskräckningsskäl av det slaget inte bör tillmätas någon avgörande betydelse samt att det saknas ett tydligt praktiskt behov av att kunna meddela ett tillträdesförbud för så lång tid som tre år. En sådan ordning är enligt vår mening betänklig ur rättssäkerhetssynpunkt, dels då ett förbud ska vara proportionellt och inte ska avse längre tid än vad som är nödvändigt, dels eftersom grundprincipen är att ju längre tillbaka i tiden brottsligheten ligger, desto mindre är risken för ny brottslighet.

I propositionen föreslås en ny lag som gör det möjligt för Polismyndigheten att föra ett register med uppgifter om personer som har meddelats tillträdesförbud. Utöver Polismyndigheten ska idrottsorganisationer kunna få tillgång till och behandla uppgifter från registret om det behövs för att förebygga, förhindra eller upptäcka överträdelser av tillträdesförbud. De uppgifter som ska få registreras och behandlas är bl.a. namn, fotografi, omfattningen av beslut om tillträdesförbud och överträdelser av gällande tillträdesförbud. Lagen kompletteras med en rätt för polisen att fotografera den som har tillträdesförbud eller skäligen kan antas få det, om syftet är att fotografiet ska tillföras tillträdesförbudsregistret.

I lagrådsremissen föreslogs att idrottsorganisationer skulle kunna få direktåtkomst till uppgifterna. Att enskilda får direktåtkomst till ett register hos polisen som innehåller känsliga personuppgifter är någonting nytt i svensk lagstiftning. Lagrådet anförde stark kritik och avstyrkte förslaget, vilket regeringen hörsammade. I propositionen anges nu att det inte finns tillräckliga skäl att införa en möjlighet för idrottsorganisationer att beviljas direktåtkomst till registret. I stället föreslås att personuppgifterna från registret ska kunna lämnas ut på medium för automatiserad behandling. Det är visserligen en förbättring, men vi anser att även ett sådant förfarande är en mycket integritetskänslig åtgärd och att enskilda, i detta fall idrottsorganisationer, inte ska ha tillgång till den här typen av personuppgifter.

Vid en avvägning mellan nyttan och den praktiska betydelsen av ett tillträdesförbudsregister och det motstående intresset av att skydda enskildas personliga integritet, anser Vänsterpartiet att skyddet för den personliga integriteten väger tyngre. Vänsterpartiet anser att lagen om tillträdesförbud redan fyller sin funktion ur ett ordningsperspektiv, och även i förhållande till det låga antal tillträdesförbud som hittills meddelats förefaller det som en oproportionerlig åtgärd att införa ett register.

I stället för att fokusera på olika former av repressiva åtgärder för att minska det idrottsrelaterade våldet så måste det förebyggande arbetet stärkas.

Idrottsrörelsen är vårt lands största folkrörelse med cirka tre miljoner medlemmar och över en halv miljon ideella ledare. Supportrar är en självklar och viktig del av idrotten. De ger själ åt klubbar och föreningar och förstärker upplevelsen för publiken. Men våld och skadegörelse får aldrig tolereras. Våld i samband med idrott och idrottsarrangemang är dock inte bara ett idrottsproblem. Det är mycket större än så, det är en del av ett samhällsproblem. Därför behöver åtgärder vidtas, inte bara inom idrottssektorn utan även i samhället i stort, för att minska våldet. Eftersom män statistiskt sett är den grupp som utövar mest våld, både i samhället och i samband med idrottsarrangemang, är det viktigt att prioritera arbetet med att problematisera och söka förändra de rådande maskulinitetsidealen. Vänsterpartiet anser även att det behövs en fortsatt och ökad dialog mellan supportergrupper, polis och föreningar samt vidtas andra förebyggande åtgärder.

Riksdagen bör avslå regeringens proposition 2013/14:254 Register över tillträdesförbud vid idrottsarrangemang. Detta bör riksdagen besluta.

.

Rossana Dinamarca (V)

 

Nooshi Dadgostar (V)

Lotta Johnsson Fornarve (V)

Maj Karlsson (V)

Karin Rågsjö (V)

Linda Snecker (V)

Mia Sydow Mölleby (V)