Motion till riksdagen
2014/15:404
av Birgitta Ohlsson (FP)

Synnedsattas rätt att personvalsrösta


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om synnedsattas rätt att kunna personvalsrösta i de allmänna valen med integritet utan att röja sin valmöjlighet.

Motivering

Supervalåret 2014 med val till både Europaparlamentet och riksdag, kommun och landsting blev de första valen i Sverige där myndigheterna skulle kunna garantera att vallokalerna var tillgängliga för alla och att därmed individer med funktionsnedsättning inte skulle kunna bli diskriminerade. Kommunernas dispenser att kunna använda otillgängliga lokaler togs bort. Detta gällde krav på tillgänglighet till stället där man ska rösta, allt ifrån vägen från parkeringen eller busshållplatsen, fram till själva entrén, trappor och korridorer.

Detta är i grunden en demokratisk fråga om mänskliga rättigheter, och rösträtten är den mest grundläggande vi har av de demokratiska rättigheterna.

Men den demokratiska resan mot full tillgänglighet måste fortsätta. Ett allvarligt problem idag är att personer med synnedsättning inte kan rösta med fullständig integritet i vallokalerna. Det går nämligen inte att rösta på en kandidat utan att röja sin valhemlighet eftersom man måste be en valarbetare att hjälpa en att kryssa på valsedeln. Detta måste ändras och fullgod teknik tas fram till valet 2018 så att synnedsattas rätt att personvalsrösta med integritet utan att röja sin valmöjlighet blir verklighet. Alla medborgare i vårt land måste kunna personrösta utan att behöva be om hjälp för att kunna behålla den fullständiga valhemligheten. Den är grundlagsfäst och ska gälla alla medborgare.

 

.

Birgitta Ohlsson (FP)