Motion till riksdagen
2014/15:40
av Robert Stenkvist (SD)

Förbättrad utbildning inom psykiatri


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förlänga psykiatriutbildningen inom läkarutbildningen och verka för att popularisera psykiatriutbildningen.

Motivering

Riksrevisionen konstaterar i sin revision inom högskoleområdet (RiR 2012:4) att det råder brister inom psykiatrin i vårt land. Bristerna gäller att psykiatriutbildningen inom den ordinarie läkarutbildningen är för kort. Den brukar vanligtvis ligga på fyra till fem veckor av en utbildning som sträcker sig över fem och ett halvt år. Dessutom råder en brist på psykiatriker då själva psykiatriutbildningen inte röner den popularitet som tillser att behovet av psykiatriker säkerställs. Samtidigt konstaterar Riksrevisionen att befolkningsmönstret i vårt land motiverar en större satsning inom psykiatrin.

 

Ansvaret för utformningen av läkarutbildningen är fördelat på flera aktörer såsom Socialstyrelsen, staten och enskilda utbildningsanordnare. Detta försvårar åtgärder från statens sida. Det finns dock en rad åtgärder som staten tillsammans med övriga aktörer kan göra för att åtgärda de brister som uppdagats inom psykiatrin.   

.

Robert Stenkvist (SD)