Motion till riksdagen
2014/15:4
av Robert Stenkvist (SD)

Slopad karensdag för vissa lärarkategorier


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att slopa karensdagen för lärare och fritidspedagoger inom grundskolan.

Motivering

Lärare och fritidspedagoger inom grundskolan löper en avsevärt högre risk att smittas av vanliga infektionssjukdomar än de flesta övriga yrkesgrupper. Detta beror självklart på den stora kontaktyta med unga elever som dessa yrkesgrupper utsätter sig för dagligen. I de allra flesta fall så har lärare som får en vanlig förkylning smittats på sin arbetsplats. Att då kräva av lärarkåren att dessa själva skall betala karensdagen för en sjukskrivning de högst sannolikt erhållit genom sitt arbete är varken rimligt eller rättvist, inte heller tjänar det till att höja lärarkårens status.

 

Att slopa karensdagen för lärarkåren kan te sig som en betydelselös åtgärd för att höja lärarkårens status. Det är dock en högst betydelsefull åtgärd för lärare i karriären och speciellt för nya lärare som drabbas oftare än de lite äldre lärarna som kanske hunnit bygga upp sitt immunförsvar i viss mån.   

.

Robert Stenkvist (SD)