Motion till riksdagen
2014/15:395
av Katarina Brännström (M)

Förenklingar för mindre företag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att underlätta för småföretag och företagare.

Motivering

Ett starkt företagande är mycket viktigt för Sveriges ekonomi och arbetsmarknad. Fyra av fem nya jobb tillkommer i mindre företag. Sverige har många småföretag men skulle kunna få fler med ett mer företagarvänligt samhälle. All den idé- och innovationskraft som finns skulle kunna omsättas i fler företag och fler anställda i denna sektor. Särskilt kvinnor tvekar att lämna en anställning för att starta eget, då anställningstryggheten är större vid sjukdom, barnledighet m.m.

Trots alliansregeringens rejäla arbete med regelförenkling för företagande finns det fortfarande allt för många hinder kvar i form av ett omfattande regelverk. Detta kostar landets företag många miljarder varje år. Det handlar om lagar, förordningar, föreskrifter och allmänna råd som företagen måste känna till och följa. Det handlar även om ett stort antal blanketter och statistiska data som ska fyllas i och redovisas till olika myndigheter. Enligt Tillväxtverket ansåg mer än var femte företagare att krångliga regler är ett hinder. De skulle anställa fler och skapa fler arbetstillfällen om det vore enklare för dem och smidigare att få det stöd och den hjälp som kan behövas.

Myndigheters krav och tillsyn, dåliga service samt långa handläggningstider är annat som hindrar att människor vill och kan starta företag, eller att gå från egenföretag till att anställa någon. Man tvingas köpa in experthjälp för att klara blanketter och få information så att man klarar lagliga krav på sin verksamhet. Likvärdiga och rättvisa bedömningar inom myndighetsbeslut är heller inte självklart överallt i vårt land; både kommuner och länsstyrelser göra olika bedömningar.

Det är inte rimligt att alla typer av företag har samma krav på sig inom alla områden. Stora företag kan ha särskild personal som sköter dessa men i mindre företag är det ofta företagaren själv som tvingas ta detta ansvar. Såväl arbetsgivaravgifter som andra personalkostnader i form av sjuklön, rehabiliteringskrav och annat bidrar också till att minska viljan att anställa hos småföretag. Sverige borde ha ett särskilt regelverk för mindre företag. En översyn inom alla områden torde krävas för att förenkla småföretagens villkor. Jag föreslår att regeringen ser över regelbördan och kraven så att mindre företag får lättnader.

 

.

Katarina Brännström (M)