Motion till riksdagen
2014/15:365
av Lotta Finstorp och Ulf Kristersson (M)

Sörmland som försökslän för ökad tillväxt inom besöksnäringen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Sörmland som försökslän för ökad tillväxt inom besöksnäringen.

Motivering

Besöksnäringen, trots lågkonjunktur, är en näring som har fortsatt växa. Idag omsätter besöksnäringen 284,4 miljarder kronor och sysselsätter 173 000 personer, varav många unga och nya svenskar. Besöksnäringen är med andra ord en viktig tillväxtmotor för Sverige och Sörmland.

 

Alliansregeringens reformer och satsningar har stimulerat näringen. ”Matlandet Sverige” är en framgångsrik satsning liksom den halverade restaurangmomsen. Därför är det av största vikt med fortsatta insatser i linje med detta. Besöksnäringen i Sörmland visar mycket positiva resultat och har goda förutsättningar för ökad tillväxt i branscher som hör näringen till.

 

För att ytterligare förstärka besöksnäringen som en tillväxtmotor skulle Sörmland bli ett utmärkt försökslän genom att öppna gårdsförsäljning av öl och vin och driva på närodlat och lokalproducerat genom att bygga upp och utveckla lokala försäljningsnoder.

.

Lotta Finstorp (M)

Ulf Kristersson (M)