Motion till riksdagen
2014/15:337
av Andreas Norlén (M)

Översyn av zebralagen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av den s.k. zebralagen.

Motivering

Den 1 maj 2000 infördes väjningsplikt mot gående vid obevakade övergångsställen, den så kallade zebralagen. Ambitionen med bestämmelsen var lovvärd, nämligen att öka trafiksäkerheten och minska antalet skadade och dödade fotgängare. Att döma av olycksstatistiken verkar dock utfallet inte ha blivit det förväntade.

Det tycks vara så att många gångtrafikanter har vaggats in i en känsla av falsk trygghet till följd av lagstiftningen och därför agerar i trafiken på ett sätt som inte främjar trafiksäkerheten, till exempel genom att gå ut i gatan på ett övergångsställe utan att se sig för. I en insändare i Dagens Nyheter den 26 januari 2012 berättar skribenten om hur han bevittnat en flicka komma gående med mobiltelefonen mot örat, samtidigt som en långtradare närmar sig. Han skriver: ”Utan att ens bevärdiga långtradaren med en blick går hon ut i gatan. Det ryker av bränt gummi när 60 ton tvingas panikbromsa. Förundrat ser jag att hon inte ens tittar upp.”

Det lär också finnas bilförare som i något slags oförsvarbar reaktion mot vårdslösa fotgängare lagt sig till med ett aggressivt körbeteende gentemot gående, till exempel när gångtrafikanter går vid sidan av övergångsstället.

För att motverka den här typen av trafikfarligt beteende från både bilister och fotgängare har det på senare tid rapporterats att flera kommuner väljer att kraftigt minska antalet övergångsställen. Tanken är att gångtrafikanterna ska tvingas se sig för innan de korsar en gata. Detta förefaller vara en alldeles bakvänd utveckling. Övergångsställena kom till för att göra det säkrare för gångtrafikanter att korsa en gata och nu anser man på flera håll att det är säkrast att ta bort dem, därför att trafikreglerna lett till att människor beter sig på ett olämpligt sätt. Det borde ligga närmare till hands att ändra trafikreglerna.

Det finns därför skäl att göra en översyn av den så kallade zebralagen och överväga förändringar. Ett alternativ skulle kunna vara att bilisten och fotgängaren åläggs ett ömsesidigt ansvar för att iaktta försiktighet i anslutning till övergångsställen. Fotgängare ska inte kliva ut rakt framför bilar, och bilister ska inte köra förbi övergångsställen i hög fart.

.

Andreas Norlén (M)