Motion till riksdagen
2014/15:333
av Niklas Karlsson (S)

Bostad, en social rättighet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om alla människors tillgång till en egen bostad.

Motivering

Tillgången till en egen bostad är grundläggande för oss människor. Därför är det ett misslyckande att det finns människor i vårt land som inte ens har eget tak över huvudet. Vi måste göra allt i vår makt för att motverka hemlöshet. Målet måste vara att ingen människa ska vara hemlös – en nollvision för hemlöshet.

 

En framgångsrik strategi för att arbeta bort hemlösheten innehåller både socialpolitiska åtgärder och aktiv bostadspolitik. Bland annat handlar det om en bra missbruks- och beroendevård, en psykvård av hög kvalitet samt en aktiv bostadspolitik.

 

Det måste planeras för att bygga fler hyresrätter när nya planer fastslås. Om antalet hyresrätter skulle minska för varje år som går så minskar också möjligheterna att kunna hjälpa hemlösa. Det är viktigt att alla som äger och förvaltar lägenheter är beredda att lämna ifrån sig lägenheter till sociala ändamål.

 

Målet måste vara en riktig bostad för alla. Metoden ”housing first” (bostad först) som innebär att den hemlöse, utan att till exempel uppfylla kravet på nykterhet, får en riktig bostad, har visat sig vara mycket framgångsrik. Utifrån det börjar sedan arbetet med att lösa de bakomliggande orsakerna till hemlösheten. Mycket talar för att en trygg punkt i tillvaron ökar förutsättningarna för att lösa övriga problem. Det finns positiva erfarenheter av metoden från USA och Tyskland, och den tillämpas i delar av Sverige.

 

Det finns skäl att pröva om det finns fler och effektivare metoder att få fram bostäder till dessa grupper. Många kommuner använder sociala kontrakt, dvs. att kommunen hyr lägenheter som i sin tur hyrs ut till de som bedömts inte ha någon möjlighet på den reguljära marknaden. En aktiv arbetsmarknadspolitik för att ge människor möjlighet till egen försörjning är en viktig pusselbit i att motverka hemlöshet.

 

Barnperspektivet är viktigt i all verksamhet och förstås oerhört viktigt när det gäller bostaden. Varken akutboende eller tillfälliga placeringar på hotell är bra lösningar för barn. Särskild uppmärksamhet bör därför fästas vid hur man löser bostadsproblem för barnfamiljer.

.

Niklas Karlsson (S)