Motion till riksdagen
2014/15:33
av Robert Stenkvist (SD)

Utbildning i hedersproblematik för skolpersonal


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utbilda skolpersonal i hedersproblematik.

Motivering

I dagens samhälle existerar det tyvärr en problematik med så kallad hedersproblematik. Detta innebär att vissa familjer bär på en samhällssyn, familjesyn och syn på individen som understundom kommer i kraftig konflikt med de värderingar och den praxis som råder i vårt moderna samhälle vad gäller döttrars och söners val av partner och karriär.

För att lättare kunna upptäcka och hjälpa unga människor och skolelever som hamnar i en värderingskonflikt mellan våra moderna paradigmer och en mer klanbetonad syn på samhället är det nödvändigt att personal inom olika skolformer såsom gymnasieskolan och grundskolan har en adekvat utbildning på området, detta för att kunna upptäcka och hjälpa enskilda elever som befinner sig i en utsatt situation. 

Jag vill att en kvalitetsutbildning på 80–120 timmar, initierad och finansierad av staten, skall finnas till hands i de områden och kommuner där en sådan utbildning är relevant. Det är kommunerna och enskilda utbildningsanordnare som beslutar ifall personalen skall fullgöra utbildningen. 

.

Robert Stenkvist (SD)