Motion till riksdagen
2014/15:321
av Niklas Karlsson (S)

Historiska fordon


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att underlätta bevarandet, underhållet och brukandet av historiska vägfordon.

Motivering

Många enskilda personer och föreningar som förvaltar historiska fordon möts av olika krav från samhället i sitt bevarandearbete. Dessa krav är emellanåt inte enbart försvårande utan också direkt hindrande. Det finns hundratals regleringar i föreskrifter som utgör hinder. En del hinder har sin grund i förordningar och i något fall i lagarna.

1.Om ett historiskt fordon ska registreras i Sverige krävs ägaren på registreringsdokument i original. Dessa handlingar kan vara över 100 år gamla, unika, bärandes vår historia såväl som fordonets och därtill av privaträttsligt ekonomiskt värde. En sådan handling ska alltid destrueras enligt Transportstyrelsens rutiner. Myndigheten har under sex verksamhetsår inte kunnat finna någon alternativ lösning.

2.Under åren har fordonens registreringsskyltar haft olika utförande. De skyltar som finns att tillgå sedan den 1 januari 2014 kan i enskilda fall innebära att fordonet underkänns vid en kontrollbesiktning. Skälet är att fordonets originalnummerskyltsbelysning inte uppfyller kraven då denna inte i tillräcklig omfattning belyser de nya 520 mm långa skyltarna. Det gäller t ex Volkswagen typ 1, den så kallade Bubblan, av årsmodellerna 1948 till 1963 trots att det avsedda utrymmet för skyltens placering på dessa Bubblor även uppfyller dagens krav vid helfordonsgodkännande.

3.Den förening som bevarar bussar och önskar mot en mindre peng erbjuda dagens generationer upplevelsen att färdas i dåtidens kollektiv- eller turistfordon har att uppfylla en mängd regler till samlat stora belopp inklusive ekonomiska säkerheter finner sig när de har alla vederbörliga tillstånd och i de fall fordonen är dieseldrivna så får dessa historiska fordon inte framföras i miljözon. Hade samma fordon framförts i samma miljözon utan att någon entréavgift tagits av passagerarna hade det däremot varit lagligt då fordonet under dessa betingelser omfattas av undantagsregeln för tunga dieseldrivna historiska fordon i miljözon.

4.Enligt Transportstyrelsens föreskrifter får påfyllningsöppning till bränsletank i bil inte vara placerad i förar- eller passagerarutrymmet. Vid en registreringsbesiktning innebär det att äldre fordon inte ska godkännas i sitt originalutförande. Det gäller såväl många av de tidiga fordonen från förra seklets början som Lacroix – de Laville, Phänomobile som en del av 1930-talets amerikanska pickuper som under en period hade tankpåfyllningen inne i hytten.

Riksdagen bör således uppdra åt regeringen att underlätta bevarandet, underhållet och brukandet av historiska vägfordon, dvs fordon som är 30 år eller äldre.

.

Niklas Karlsson (S)