Motion till riksdagen
2014/15:32
av Nina Lundström (FP)

Natur- och jaktturism


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att möjliggöra natur- och jaktturism.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om jaktturism samt respekt för renskötsel och samisk kultur och historia.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att förkorta ansökningstiden för en vapenlicens.

Motivering

Naturturism och ekoturism är näringar som kan skapa nya jobb på landsbygden. Vissa landsbygdsföretag lever på intäkter från jaktupplevelser, arrenden och boende.  En ekologiskt hållbar jakt utgår från vad naturen klarar över tid.  Nya områden för utveckling av besöksnäringen kan innebära längre säsonger vilket gör det möjlighet att nyttja befintligt infrastruktur, såsom boende, mer effektivt. Det finns dock skattemässiga regler som hämmar utvecklingen av besöksnäringen. Mervärdesskattesatserna varierar mellan 6 procent och 25 procent. Naturupplevelser och jaktrelaterad verksamhet innefattar bland annat transporter till jakt och fiskeläger, guider, kajakturer, hundspann, fjällritter och älgsafari. Det är rimligt med en översyn av mervärdesskattesatserna för olika aktiviteter relaterat till turism. Jaktguider är viktiga av flera skäl och därmed bör regelverk underlätta för detta och bidra till säker och hållbar jakt. Positiva jakt- och naturupplevelser kan skapa nya kunder till hotell, restauranger och butiker runt om i Sverige. Jaktarrangörer kan bidra till en positiv bild av Sverige som turistland och då inte bara i jaktavseende. Det finnas en potential för fler turismföretag som vill, och kan, växa och anställa. Detta bör ges regeringen tillkänna.

En ansvarsfull jaktturism visar respekt för renskötsel, samisk kultur och historia. Reglerna för småviltsjakt bör därmed även beakta samernas påverkan och inflytande. De goda exempel som finns genom engagerade samebyar bör tas tillvara. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Besöksnäringen är även en stor möjlighet för svenskar att upptäcka turistlandet Sverige. Naturupplevelser och jakt är en stor potential och möjligheten att förlänga turismperioderna till fler säsonger bör tas tillvara. Handeln inom natur och jaktrelaterade produkter kan dessutom få ökat intresse. Ett hinder för de som tar jägarexamen i som exempel Stockholms län är de långa handläggningstiderna som uppgår till ca fyra månader vid ansökan om vapenlicens. Detta påverkar jaktbutiker, auktioner och självfallet den som vill delta i träning eller konkreta jaktupplevelser på ett negativt sätt. Den stora skillnaden i handläggningstider bör ses över. Detta bör ges regeringen tillkänna.

.

Nina Lundström (FP)