Motion till riksdagen
2014/15:317
av Emanuel Öz (S)

Konkurs – personligt ansvar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att styrelsen i icke publika aktiebolag ska hållas personligen ansvarig för bolagets ekonomiska förpliktelser om aktiebolaget har ansökt om att försättas i konkurs eller har försatts i konkurs under en pågående domstolsprocess.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att styrelsen i icke publika aktiebolag ska hållas personligen ansvarig för bolagets ekonomiska förpliktelser om aktiebolaget har ansökt om att försättas i konkurs eller har försatts i konkurs till följd av en dom i domstol som innebär ekonomiska förpliktelser för aktiebolaget.

Motivering

Denna motion syftar till att motverka oseriösa och ohederliga styrelser i icke publika aktiebolag som ingår avtalsförpliktelser utan avsikt att fullfölja sina förpliktelser och den betalningsskyldighet som uppstår på grund därav.

 

Antalet oseriösa individer som bedriver oseriösa verksamheter genom icke publika aktiebolag (fortsättningsvis kallade aktiebolag/en) är många. Alltför ofta försvinner pengar från aktiebolagen och ställföreträdarna försätter aktiebolagen i skuldsituationer som blir ohanterliga. Det är heller inte ovanligt att dessa oseriösa aktörer till följd av överenskommelser med andra bolag eller med kunder erhåller betalt i förskott eller löpandes men helt eller delvis underlåter att prestera den sålda tjänsten eller varan enligt överenskommelsen.

 

Med anledning av det anförda uppstår en fordringstvist mellan inblandade parter där aktiebolagen krävs på ekonomisk ersättning vilket oftast innebär återbetalning av erlagd köpeskilling, skadestånd till följd av uppstådd ekonomisk skada, ränta och rättegångskostnader. Eftersom styrelsen inte har för avsikt att fullfölja sin betalningsskyldighet väcks talan gentemot aktiebolaget vid behörig domstol. Styrelser vars intentioner är oseriösa och ohederliga försätter under sådana omständigheter aktiebolag i konkurs i syfte att undkomma betalningsskyldighet. Ansökan om konkurs sker antingen under pågående process med anledning av undermåliga förutsättningar till att nå framgång med målet eller efter att dom meddelas vilken kan verkställas gentemot aktiebolaget. Styrelsen uppvisar genom detta bl.a. ett illojalt missbruk av aktiebolagslagens grundläggande principer. Frågan om ansvarsgenombrott för styrelsen ska därför aktualiseras.

I dagsläget kan en styrelse utifrån en genomtänkt strategi ansöka om att försätta ett bolag i konkurs under exempelvis pågående domstolsprocess, helt i enlighet med gällande lagbestämmelser. Detta försätter motparten i processen i en oskälig och svår ekonomisk situation då motparten dels går miste om den ekonomiska ersättning, det tvistiga kapitalbeloppet, som denne har rätt till (exempelvis genom en dom), dels att motparten inte får ersättning för sina rättegångskostnader – allt medan personen/personerna i styrelsen helt går fri/a från ekonomiskt ansvar, trots att en domstol skulle finna det aktiebolag som de bedrev skyldigt till att betala de kostnader som har gjorts gällande gentemot aktiebolaget.

 

Ett personligt ansvar måste komma ifråga när ett aktiebolag ikläder sig avtalsförpliktelser för vilka det är underkapitaliserat i förhållande till den verksamhet som bolaget bedriver och/eller avtalsförpliktelser som aktiebolaget inte har haft för avsikt att helt eller delvis fullfölja. Det personliga ansvaret innebär i detta fall att styrelsen får svara för de fordringar som gjorts gällande mot aktiebolaget.

.

Emanuel Öz (S)