Motion till riksdagen
2014/15:310
av Lars-Arne Staxäng (M)

Fler metoder för att bekämpa seriebrottslighet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att polisen bör kunna publicera bilder på seriebrottslingar så att allmänheten kan hjälpa till att klara upp fler brott.

Motivering

Dessvärre drabbas många människor och näringsidkare av seriebrottslighet i form av t ex stölder i handeln, grova rån, bostadsinbrott och bedrägerier. Det är ett mycket allvarligt problem. För att komma till rätta med detta måste fler av dessa brott klaras upp och prioriteras av rättsväsendet.

 

Ett problem vad gäller seriebrottslighet är att polisen hemligstämplar bilder på misstänkta seriebrottslingar som upprepade gånger begått brott. Detta får negativa konsekvenser på uppklarningsprocenten som i många fall är låg. Integritetsskyddet är viktigt, men när lagstiftningen snarare skyddar seriebrottslingar än sätter dit dem behövs förändringar. Polisen bör därför kunna använda sig av och publicera bilder från säkerhetskameror för att med hjälp av allmänheten kunna identifiera gärningsmännen.

 

Dessutom bör fler än bara polisen kunna identifiera seriebrottslingar. Sedan en tid finns t ex tv-program som bygger på att assistera polisen att lösa brott genom bilder och filmer på misstänkta brottslingar. Faktum är att andelen tv-inslag som leder till att brott klaras upp är högre än polisens uppklarningsprocent. Detta tyder alltså på att information till allmänheten ökar chansen att kunna identifiera brottslingar och därmed också att brottsligheten kan minska. Detta måste ju också vara huvudmålet.

 

Det ska vara grundläggande att lagstiftningen utgår från att skydda brottsoffer, inte brottslingar. Polisen bör därför kontinuerligt kunna visa filmer och bilder på misstänkta seriebrottslingar för att sen kunna ta emot tips från allmänheten kring dessa personers identitet. Detta skulle öka möjligheterna att klara upp fler seriebrott, ställa de ansvariga till svars och öka människors trygghet.

.

Lars-Arne Staxäng (M)