Motion till riksdagen
2014/15:304
av Cecilia Widegren (M)

Avlivning i hage


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det ska vara möjligt att ge djur en lugn och stillsam avlivning genom att tillåta avlivning i utedrift och hage.

Motivering

Många djur blir stressade av transport, och vi vill verka för att vi transporterar mer kött och mindre transport av djur, eftersom vi då minskar stressen och djuren mår bättre.

 

Ett sätt att nå detta är att införa möjligheten till att avliva t ex nötkreatur hemma i sin hage. Nötkreatur är ett exempel, men flertalet djur skulle må bättre av en stillsam avlivning i välkänd miljö. Då behöver djuret aldrig tränga ihop sig med andra djur i en transport utan avlivas i lugn och ro i dess hemmamiljö. Dock är detta inte tillåtet idag, utan förbjuds i en EU-förordning. Men i Tyskland har man tagit ett beslut om att tillåta avlivning i hage för främst frigående nötkreatur.

 

Därför vore det önskvärt om det går att verka för ett liknande undantag i Sverige eller om möjligt en justering av EU-förordningen. Dock är det viktigt att detta sköts under noggrant reglerade förhållanden och att djurets välbefinnande aldrig kompromissas bort.

.

Cecilia Widegren (M)