Motion till riksdagen
2014/15:3013
av Sven-Olof Sällström (SD)

med anledning av skr. 2014/15:23 Riksrevisionens rapport om etableringslotsar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att systemet med etableringslotsar bör avvecklas.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Arbetsförmedlingen snarast bör åläggas att genomföra kvalitetssäkring av lotsar.

Motivering

Riksrevisionens granskning av etableringslotsar innehåller svidande kritik mot reformen, bedömningen är att lotstjänsten sannolikt inte i tillräcklig utsträckning bidrar till att etablera nyanlända på arbetsmarknaden. Vidare bedömer Riksrevisionen att etableringslotsarnas uppdrag är för brett, vilket har lett till att arbetsmarknadsfokusen har tappats. Rapporten visar också att valfrihetssystemet inte fungerat tillfredsställande, bland annat har det framkommit att nyanlända lockats med gåvor och förmåner vid val av lots. Uppföljningen av lotsleverantörerna har inte fungerat vilket har inneburit att dåliga och fuskande lotsar fått fortsätta, vilket i sin tur gett låg kvalité i tjänsten. Enligt Riksrevisionen har även Arbetsförmedlingen konstaterat att det inte går att se något samband mellan användning av lotsar och etablering på arbetsmarknaden.

 

Med anledning av Riksrevisionens svidande kritik föreslår Sverigedemokraterna att systemet med etableringslotsar snarast avvecklas. Vidare föreslår vi att Arbetsförmedlingen fram tills detta skett ges ökat styrning mot kvalitetssäkring genom kontroll och uppföljning.

 

 

.

Sven-Olof Sällström (SD)