Motion till riksdagen
2014/15:297
av Cecilia Widegren (M)

Fortsatt arbete för att minska antalet myndigheter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn för att minska antalet myndigheter och ämbetsverk.

Motivering

Målsättningen måste vara att minska antalet genom sammanslagningar eller nedläggningar av överflödiga myndigheter. Färre myndigheter skulle förutom att spara pengar också minska byråkratiskt krångel för människor där olika myndighetskrav ibland konkurrerar med varandra.

Under alliansregeringens tid vid makten minskade antalet myndigheter. En oroande tendens har dock varit att myndigheterna samtidigt tenderat att bli allt större. Antalet årsarbetskrafter i staten i år är den högsta nivån för 2000-talet, enligt en rapport från Statskontoret.

Det borde finnas utrymme för staten att spara flera hundra miljoner kronor på att se över myndigheternas verksamhet och att minska antalet myndigheter.

I en bok från Timbro som släpptes 2011, ”Alliansens myndighetspolitik”, noteras också att de totala kostnaderna för myndighetsväsendet stigit. Trots den dåvarande regeringens mycket goda intentioner finns all anledning att fortsätta se över antalet myndigheter och deras verksamhet.

.

Cecilia Widegren (M)