Motion till riksdagen
2014/15:2962
av Björn Söder m.fl. (SD)

Utgiftsområde 5 Internationell samverkan


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2015 inom utgiftsområde 5 Internationell samverkan enligt förslaget i tabell 1.

Motivering

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som betraktar värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk välfärdsmodell som de viktigaste verktygen i byggandet av det goda samhället. Partiets övergripande mål är att formera en demokratisk, politisk rörelse som slår vakt om den gemensamma nationella identitet som har utgjort grunden för framväxten av välfärdsstaten och vårt lands fredliga och demokratiska utveckling.


Sverigedemokraterna eftersträvar ett försiktigt framåtskridande som baseras på varsamhet, eftertanke och långsiktigt ansvarstagande. Vi eftersträvar ett demokratiskt, jämställt och miljövänligt samhälle där alla medborgare skyddas av, och är lika inför, lagen. Genom att kombinera frihet och trygghet, individualism och gemenskap hoppas vi kunna skapa ett folkhem som i så hög grad som möjligt är präglat av trygghet, välstånd, demokrati och en stark inre solidaritet.


Sverigedemokraterna står fritt från såväl socialismens som liberalismens ekonomiska teorier och kan därför inta ett pragmatiskt och verklighetsanpassat förhållningssätt i ekonomiska frågor. Förutsatt att det kan gagna Sverige och dess medborgare är vi öppna för samtal, diskussioner och samarbeten med alla andra partier.


I vår höstbudget stakar vi ut våra viktigaste visioner för de kommande åren. Vi visar att det inte måste finnas någon motsättning mellan ekonomisk tillväxt och sysselsättning å den ena sidan och allmän välfärd, trygghet och socialt ansvarstagande å den andra.


Tabell 1 Anslagsförslag 2015 för utgiftsområde 5 Internationell samverkan

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (SD)

1:1

Avgifter till internationella organisationer

1 328 554

 

1:2

Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet

138 287

 

1:3

Nordiskt samarbete

13 595

+10 000

1:4

Ekonomiskt bistånd till enskilda utomlands samt diverse kostnader för rättsväsendet

3 826

 

1:5

Inspektionen för strategiska produkter

30 242

 

1:6

Forskning, utredningar och andra insatser rörande säkerhetspolitik, nedrustning och icke-spridning

44 945

 

1:7

Bidrag till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri)

24 402

 

1:8

Bidrag till Utrikespolitiska institutet (UI)

15 675

 

1:9

Svenska institutet

96 346

 

1:10

Information om Sverige i utlandet

14 475

 

1:11

Samarbete inom Östersjöregionen

188 715

 

 

Summa

1 899 062

+10 000


Internationell samverkan

Sveriges samarbeten med omvärlden ska vila på en grund av ömsesidigt förtroende, hållbara ekonomiska överväganden och gemensamma intressen. Utgiftsområde 5 Internationell samverkan sträcker sig över ett stort antal områden. Ett av dessa är Sveriges medlemskap i internationella organisationer som FN, Europarådet och OSSE. Dessa organisationer anser vi vara viktiga för samarbete om fred och säkerhet samt dialog pm olika folkrättsliga frågor såsom demokrati, mänskliga rättigheter samt nationers självbestämmanderätt och statliga suveränitet.


Vi anser vidare att det just finns ett särskilt ömsesidigt förtroende och särskilda gemensamma intressen mellan Sverige och våra grannationer i Europa. Således ser vi exempelvis positivt på samarbetet om Östersjön och Barents hav och det gemensamma arbetet med att förbättra miljön i dessa regioner avseende att motverka försurning, oljeutsläpp, samt stärka den biologiska mångfalden m.m.
 

Vad som anförts ovan om de europeiska länderna i allmänhet anser vi vidare gälla våra nordiska grannar i synnerhet. Med dessa har vi en lång gemensam historia och vi delar med dem dessutom ett intresse av att framgångsrikt möta kommande utmaningar i vårt närområde. Det är därför vår mening att Sveriges samarbeten med de nordiska länderna bör utvecklas ännu mer i framtiden, inte enbart vad gäller kulturellt utbyte och liknande, utan också vad gäller sådant som framtida säkerhets- och försvarspolitiska utmaningar. Sverigedemokraterna välkomnar därför samarbeten inom samhällsskydd och beredskap, liksom nordiska försvarspolitiska samarbeten som Nordefco och väljer därför att lägga extra resurser till det nordiska samarbetet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

.

Björn Söder (SD)

 

Julia Kronlid (SD)

Jeff Ahl (SD)

Johnny Skalin (SD)

Johan Nissinen (SD)

Pavel Gamov (SD)