Motion till riksdagen
2014/15:2955
av Sven-Olof Sällström m.fl. (SD)

Utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2015 inom utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Motivering

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som betraktar värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk välfärdsmodell som de viktigaste verktygen i byggandet av det goda samhället. Partiets övergripande mål är att formera en demokratisk, politisk rörelse som slår vakt om den gemensamma nationella identitet som har utgjort grunden för framväxten av välfärdsstaten och vårt lands fredliga och demokratiska utveckling.


Sverigedemokraterna eftersträvar ett försiktigt framåtskridande som baseras på varsamhet, eftertanke och långsiktigt ansvarstagande. Vi eftersträvar ett demokratiskt, jämställt och miljövänligt samhälle där alla medborgare skyddas av, och är lika inför, lagen. Genom att kombinera frihet och trygghet, individualism och gemenskap hoppas vi kunna skapa ett folkhem som i så hög grad som möjligt är präglat av trygghet, välstånd, demokrati och en stark inre solidaritet.


Sverigedemokraterna står fritt från såväl socialismens som liberalismens ekonomiska teorier och kan därför inta ett pragmatiskt och verklighetsanpassat förhållningssätt i ekonomiska frågor. Förutsatt att det kan gagna Sverige och dess medborgare är vi öppna för samtal, diskussioner och samarbeten med alla andra partier.


I vår höstbudget stakar vi ut våra viktigaste visioner för de kommande åren. Vi visar att det inte måste finnas någon motsättning mellan ekonomisk tillväxt och sysselsättning å den ena sidan och allmän välfärd, trygghet och socialt ansvarstagande å den andra.

 

Tabell 1 Anslagsförslag 2015 för utgiftsområde 14 Arbetsmarknad och arbetsliv

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (SD)

1:1

Arbetsförmedlingens förvaltningskostnader

7 649 024

 

1:2

Bidrag till arbetslöshetsersättning och aktivitetsstöd

31 583 504

+139 000

1:3

Kostnader för arbetsmarknadspolitiska program och insatser

11 476 880

−14 000

1:4

Lönebidrag och Samhall m.m.

17 742 136

+299 000

1:5

Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige

115 064

 

1:6

Europeiska socialfonden m.m. för perioden 2014–2020

336 000

 

1:7

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering

38 850

 

1:8

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen

63 418

 

1:9

Bidrag till administration av grundbeloppet

54 490

 

1:10

Bidrag till Stiftelsen Utbildning Nordkalotten

8 303

 

1:11

Bidrag till lönegarantiersättning

1 775 000

−2 000

1:12

Europeiska socialfonden m.m. för perioden 2007–2013

159 800

 

2:1

Arbetsmiljöverket

709 952

+25 000

2:2

Arbetsdomstolen

31 683

 

2:3

Internationella arbetsorganisationen (ILO)

32 222

 

2:4

Medlingsinstitutet

57 878

 

2:5

Arbetslivspolitik

12 000

 

 

Nya anslag

 

 

3:1

Friskvård och företagshälsovård

 

+100 000

3:2

Fortbildning av skyddsombud

 

+50 000

3:3

Utbildningsinsatser mot mobbing och trakasserier

 

+25 000

3:4

Nationellt kunskapscentrum för arbetsmiljö

 

+75 000

3:5

Centrum för äldrepolitik

 

+25 000

 

Summa

71 846 204

+722 000

 

Specificering av anslagsförändringar

 

 

1:4

Lönestöd

 

+200 000

 

Föreningsjobb

 

+125 000

 

Minskad invandring

 

−26 000

2:1

Motverka hot och våld

 

+25 000


Sverigedemokraterna vill att staten fr.o.m. den 1 januari 2016 tar över ansvaret för finansieringsavgiften samt övriga administrativa avgifter för a-kassorna. Detta skulle få till följd att medlemskap i en arbetslöshetskassa blev helt avgiftsfritt och att en ansluten medlem skulle få en förstärkt disponibel nettoinkomst på mellan 93 till 160 kronor per månad, beroende på vilken kassa som avses. Vi vill också göra a-kassan obligatorisk för att på sikt administreras av en sammanslagning av myndigheterna Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

 

Det är vår avsikt att arbetslöshetsförsäkringen ska fungera som en omställningsförsäkring, för den som är mellan arbeten. Alltför få får idag ut 80 procent av sin tidigare inkomst. Andelen har minskat kraftigt under den senaste 10-årsperioden, från nästan 7 av 10 till bara drygt 1 av 10. En omställningsförsäkring innebär dock en generös ersättning under en viss period, inte en möjlighet till försörjning under längre tid. En kraftig höjning inledningsvis i kombination med en tydligare nedtrappning av ersättningsnivåerna jämfört mot idag medför dels att försäkringsskyddet ökar, dels att incitamenten att hitta ett arbete ökar. Sverigedemokraterna föreslår därför en kraftig höjning av taket i a-kassan till 1 200 kronor per dag under de första 100 dagarna. Från och med dag 101 minskas taket till 800 kronor per dag. Detta genomförs från och med den 1 januari 2015.

 

Sverigedemokraterna förbättrar matchningen på arbetsmarknaden genom att återgå till den så kallade 100-dagarsregeln – en möjlighet för arbetssökande att under de första 100 dagarna av arbetslöshet fokusera på arbeten inom sitt kompetensområde samt i sin geografiska närhet. Vi återställer även antalet dagar som en deltidsarbetslös har rätt till a-kassa, i stället för nuvarande 75 dagar ska 300 dagar gälla. Vår bedömning är att denna åtgärd stärker incitamenten att återgå i arbete, även om det till en början är på deltid. Detta då dagens system försvagar den ekonomiska tryggheten för heltidsarbetslösa som tar ett deltidsjobb eftersom de därmed riskerar att förlora ersättning efter en betydligt kortare tid än om de fortsatt är arbetslösa på heltid.

 

En god arbetsmarknadspolitik syftar till att skapa förutsättningar för jobbskapande och starka möjligheter för innovativa entreprenörer. Sverigedemokraterna vill därför sänka åldersgränsen för starta eget-bidrag från dagens 25 år till 20 år. Vi vill också utöka tiden man kan erhålla bidraget till 9 månader från dagens 6.

 

Vad gäller långtidsarbetslösa är Sverigedemokraternas ambition givetvis att antalet deltagare i fas 3 gradvis ska minska och att verksamheten successivt ska fasas ut. I syfte att närma oss denna målsättning föreslår vi genom budgetmotionerna i ett flertal utgiftsområden en rad åtgärder för att skapa fler utbildningsplatser, lärlingsjobb, fler anställningar inom offentlig sektor, stimulans till gröna näringar på landsbygden och åtgärder för förbättrat företagsklimat, ökad tillväxt och ökad anställningsbenägenhet hos små och medelstora företag. Som ett ytterligare led i vår strävan efter att öka samhällsnyttan och bekämpa långtidsarbetslösheten och ungdomsarbetslösheten vill vi även göra en satsning på så kallade föreningsjobb.

 

Ett av de mest centrala hinder som finns på svensk arbetsmarknad för arbetssökande med funktionshinder är den nuvarande storleken på lönestödet. FunkA-utredningen konstaterar att arbetsgivare mycket sällan får den kompensation som subventionen avser då taket för den lönegrundande nivån är för låg. I enlighet med FunkA-utredningen föreslår Sverigedemokraterna en höjning av taket på lönestödet från dagens fasta belopp på 16 700, till 0,45 andel av prisbasbeloppet, vilket enligt 2014 års nivåer innebär ett tak om 19 980 kr. Detta uppnås mot slutet av budgetperioden.

 

För en välmående arbetsmarknad krävs inte bara balans mellan arbetskraftsutbud och arbetskraftsbehov utan också goda villkor för den som arbetar. Sverigedemokraterna satsar kraftfullt på en förbättrad arbetsmiljö. Vi skjuter redan under 2015 till resurser för bildandet av ett nationellt kunskapscentrum för arbetsmiljö, för fortbildning av skyddsombud, samt en utbildningssatsning mot mobbning och trakasserier. Vidare satsar vi enligt norsk förlaga på ett center för äldrepolitik med syfte att stimulera äldrepolitik inom arbetslivet. Dessutom gör vi en kraftig satsning på friskvård och företagshälsovård för offentliganställda med 100 miljoner 2015 som gradvis ökar under budgetperioden till att 2018 omfatta 400 miljoner. Sammanlagt satsar vi under budgetperioden ca 1 700 miljoner mer på arbetstagares hälsa, arbetsmiljö och friskvård än regeringen.

 

Sverigedemokraterna är på ett generellt plan positiva till den fria rörligheten av varor, tjänster, kapital och arbetskraft inom EES-området. Omkring tre fjärdedelar av all Sveriges handel – export och import – går till andra länder i Europa. Dock vill vi motverka lönedumpning på den svenska arbetsmarknaden genom att kraftigt reformera det så kallade utstationeringsdirektivet. Vår avsikt är att införa en bortre maxgräns för hur länge en arbetstagare kan vara utstationerad i Sverige. Denna bör sättas till 3 månader. Om en arbetsgivare behöver ha personal stationerad i annat EES-land längre än så medför det inget hinder emedan den anställde har rätt att, i enlighet med inremarknadsakten, arbetskraftsinvandra. Vidare vill vi riva upp Lavallagen, vilket troligtvis kräver en omförhandling av det svenska EU-medlemskapet.

 

Sverigedemokraterna vill slutligen införa den så kallade Vita jobb-modellen. Det är en upphandlingsmodell som kan appliceras på all offentlig upphandling och som ställer ett antal krav på det anbudsgivande företaget, såsom att kollektivavtalsenliga villkor finns samt att skatt och sociala avgifter inbetalas till Skatteverket.

 

 

 

 

 


 

.

Sven-Olof Sällström (SD)

 

Paula Bieler (SD)

Magnus Persson (SD)

Mattias Karlsson (SD)

Johnny Skalin (SD)

Markus Wiechel (SD)