Motion till riksdagen
2014/15:2918
av Hanna Wigh (SD)

Åldersgränssystemet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning som ska utreda effekterna av att ersätta dagens åldersgränssystem som baseras på födelsedag med ett system som grundas på födelseår för ett rättvisare samhälle.

Motivering

Det finns en rad olika åldersgränser i samhället som reglerar när en individ erkänns vissa rättigheter och skyldigheter. Exempel är när man får köra moped, ta körkort, gifta sig, bli straffskyldig eller får rösta. Dessa exempel tillfaller en individ baserat på födelsedag. Konsekvensen av systemet som baseras på födelsedag blir en orättvisa där klasskamrater får helt skilda villkor och förutsättningar.

 

Redan idag finns åldersgräns som baseras på födelseår istället för födelsedag och det är när skolplikten infaller det år barnet fyller sju år. Det visar att det är fullt möjligt och rimligt att ge rättigheter och skyldigheter till individer utefter födelseår istället för födelsedag.

 

Det finns enligt min mening inte någon godtagbar anledning till att en person som blir myndig dagen efter ett val inte får rösta. Systemet vi har idag skapar onödig problematik med att barn exempelvis hamnar i myndighetsregistren för att de lånat en jämnårig väns moped men inte fyllt femton än. Att ändra dagens system till att födelseår skulle ligga till grund för särskilt åldersrelaterade rättigheter och skyldigheter istället för födelsedag skulle innebära ett rättvisare samhälle.

 

.

Hanna Wigh (SD)