Motion till riksdagen
2014/15:2908
av Runar Filper och Anders Forsberg (SD)

Polisiär trygghet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fler poliser bör stationeras ut i glesbygdskommunerna.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öppettiderna för polisstationerna på landsbygden ska utökas kraftigt.

 

Kringresande ligor

En tilltagande otrygghet på landsbygden som ofta drabbar bönder är att utländska ligor åker runt på stöldturnéer och ibland till och med rånar och misshandlar människor i deras hem. Att stävja detta måste ges hög prioritet eftersom en ökad oro bland framför allt äldre människor är ett faktum på landsbygden, där man tidigare inte låste dörren om sig.

 

Resursförstärkning av polisen

Fler poliser behövs för att hantera brottsligheten på landsbygden, som annars riskerar att bli en guldgruva för kringresande ligor, när fältet står fritt för denna typ av brottslighet. Idag har storstadsregionerna en högre koncentration poliser än landsbygdsorter även i förhållande till befolkningsunderlaget.

 

 

 

Öppna polisstationer

Samtidigt står många polisstationer tomma på småorterna eller så är öppettiderna begränsade till några dagar per vecka eller bara några timmar om stationen ens är öppen längre. Dagens polismyndighet är alltför inriktad på att arbetet skall se bra ut i statistiken, men i själva verket saknas resurser för att hålla efter brottslighet och skapa trygghet som man tidigare gjorde genom sin blotta närvaro.

.

Runar Filper (SD)

Anders Forsberg (SD)