Motion till riksdagen
2014/15:29
av Nina Lundström (FP)

Ägda bostäder och konsumentmakt


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det bör bli lättare att äga bostäder.

Motivering

Långsiktiga spelregler är viktiga för ägarmarknadens funktionssätt. Ägande av den egna bostaden bör underlättas och hushållens skuldsättning ska ges förutsättningar att minska över tid. Trygghet och frihet går att förena. En förändring av exempelvis ränteavdragen skulle ändra förutsättningen för ägande vilket påverkar de boendes ekonomiska situation. Sådana förändringar kan inte göras utan att andra negativa effekter uppstår såsom påverkan på det konsumtionsutrymme som är viktigt för Sveriges ekonomi. Det bör däremot bli ”inne” att amortera och minska sin skuldsättning. Bankernas kreditprövning av lån till konsumenter för bostadsköp ska vara ett ansvar för bankerna. Hushållens skuldsättning bör dock även uppmärksammas av bankväsendet. Konsumenter är olika och betalningsförmåga och säkerhet ser olika ut. Att minska hushållens skuldsättning är ett viktigt mål men verktygen för att uppnå detta bör inte omöjliggöra ägande för vissa grupper såsom unga personer eller familjer utan sparkapital. Ett bosparande bör utredas. Ett bosparande kan utformas utifrån liknande principer som pensionssparande. Om avsättningen inte används till bostadsköp bör beskattning ske av bosparbeloppet.

Möjlighet till ägarlägenheter bör införas även i befintligt bostadsbestånd. Det ska vara möjligt att ombilda hyresrätter och bostadsrätter till ägarlägenheter. Lagen om samfälligheter bör ses över vad gäller beslutsmaktförhållanden på stämman i fastighet med ägarlägenheter, för att möjliggöra blandade upplåtelseformer i en och samma fastighet. Servitut bör prövas som alternativ lösning för gemensamma delar i fastigheten.

Hyressättningen för ägarlägenheter och direktägda småhus bör vara friare. Under kontraktens löptid ska villkor gälla enligt avtal med på förhand bestämda villkor med starkt konsumentskydd. Uppsägningstidens längd ska vara till förmån för hyresgästen.

Möjligheten för enskilda privatkonsumenter att köpa mark för att bygga sin egen bostad ska utvecklas. Det behövs en ny modern egnahemsrörelse. Ge även samtidigt även dem som bor i privatägda småhus/radhus med tomträtt möjligheten att friköpa tomten. Dessa förslag bör ges regeringen tillkänna.

.

Nina Lundström (FP)