Motion till riksdagen
2014/15:282
av Edward Riedl (M)

Likvärdiga villkor för Arlanda flygplats


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över lagstiftningen kring utsläppsrätter så att Arlanda flygplats och andra flygplatser i Sverige utgår från samma regelverk.

Motivering

Sverige är ett av de länder som är mest vidsträckta, har en befolkning som har en stor spridning över landet och som dessutom ligger i utkanten av kontinenten. Därför är en välfungerande flygtrafik särskilt viktig för vårt land. Ska Sverige vara attraktivt så är det nödvändigt att vi har flygplatser som har en kapacitet för utrikestrafik som kan stå sig i konkurrensen med de stora flygplatserna i våra grannländer. Lika viktigt är att våra svenska flygplatser lever under miljökrav som är likartade som de som gäller i vår omvärld.

 

I dag fastställs utsläppsmängder för svenska flygplatser och generella förutsättningar för den verksamhet som bedrivs vid flygplatserna av domstol efter ansökan av det företag som äger eller bedriver verksamhet vid respektive flygplats. Även exempelvis Naturvårdsverket och Miljödomstolen är berörda parter i detta arbete.

 

Arlanda är navet för svenskt utrikesflyg och måste även som enda flygplats i EU i sitt miljö- och klimatarbete också räkna med de utsläpp som orsakas av marktransporter till och från flygplatsen. Om denna regel skall gälla även i framtiden kan inte flygtrafiken från Arlanda utvecklas vidare och då riskerar man att tappa internationella flygrutter till andra närliggande länder där man endast ålägger flygplatserna att ta ansvar för de utsläpp som man själva direkt kan påverka.

 

Det behövs därför en översyn av lagstiftningen kring utsläppsreglerna för svenska flygplatser som medför att regelverket blir mer enhetligt. Arlandas ställning som knutpunkt för inrikesflyget riskerar annars att gå om intet eftersom flygplatsen då måste börja säga nej till mer trafik från flygplatsen. Självklart ska vi fortsätta arbetet med att minska också marktransporternas utsläpp men detta ansvar kan inte som idag främst bäras av den aktör som redan i dag tar ett ansvar för sina egna klimatutsläpp.

 

Arlanda är av stor betydelse för hela landet och därför är det oerhört viktigt att få rimliga och moderna spelregler i konkurrensen med andra flygplatser av samma storlek. Därför finns det behov av att se över lagstiftningen kring utsläppsrätter så att Arlanda flygplats och andra flygplatser i Sverige utgår ifrån samma regelverk.

.

Edward Riedl (M)