Motion till riksdagen
2014/15:2793
av Krister Örnfjäder och Lena Hallengren (S)

En kraftsamling för den psykiska ohälsan och de höga självmordstalen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att tillsätta en nationell kommission med anledning av den psykiska ohälsan och de höga självmordstalen.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att inrätta fler utbildningsplatser för läkare, psykologer och sjuksköterskor med inriktning mot psykiatri.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att öka statens anslag för forskning och utveckling inom området.

Motivering

Antalet självmord och självmordsförsök i Sverige är högt. Fler män än kvinnor begår självmord och det är vanligare på landsbygd än i storstäder. Självmord är den vanligaste dödsorsaken för unga mellan 15 och 24 år. Antalet självmordsförsök bland unga har ökat under de sista tio åren.

Varje självmordsförsök eller självmord är ett misslyckande för hela vårt samhälle. Självmorden påverkas i hög grad av den sociala situationen i ett samhälle. Många gånger finns det en bakomliggande depression som går att behandla inom psykiatrin eller ett missbruk som beroendevården kan behandla. Bara att någon lyssnar kan också rädda liv. Det finns ett stort behov av att lära mer om självmord och att tala öppet om frågan.

Regeringen bör därför göra en kraftsamling för att minska den psykiska ohälsan och tillsätta en nationell kommission. Det behövs ett helhetsgrepp där glesbygds-, arbetsmarknads-, utbildningspolitiken och psykiatrin ses över. Bristen på psykologer och läkare kräver nationella åtgärder. Därför bör fler utbildningsplatser för läkare, psykologer och psykiatri inrättas. Statens anslag för forskning och utveckling inom området bör ökas.

.

Krister Örnfjäder (S)

Lena Hallengren (S)