Motion till riksdagen
2014/15:279
av Anders Åkesson och Rickard Nordin (C)

Införande av en miljölastbilspremie


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige på sikt måste arbeta för att få världens i särklass mest miljöanpassade lastbilspark och att detta uppmuntras genom en miljölastbilspremie för köp i Sverige av de mest miljövänliga lastbilarna, kombinerat med en premie för dem som tankar miljövänligt bränsle.

Motivering

Tunga vägtransporter är en av våra återstående stora miljöutmaningar där mängden utsläpp har ökat sedan 1990. Samtidigt vet vi att tillgången till konkurrenskraftiga och goda transporter är avgörande för företagsamhet, jobb och välfärd i Sverige.

 

Både skogs- och livsmedelsindustri, från den enskilda näringsidkaren till det stora företaget, som finns spridda över hela landet är beroende av lastbilar. Sverige har två världsledande lastbilstillverkare och skulle också kunna ha världens bästa lastbilar sett ur miljösynpunkt. För att detta skall bli möjligt behöver vi underlätta omställningen av lastbilar på ett motsvarande sätt som idag görs för personbilar.

 

Det är då bland många steg viktigt att möjliggöra nya fordonstyper såsom långa och tunga lastbilar och att möjliggöra en klassificering av lastbilars koldioxidutsläpp och att införa styrmedel som miljöriktade premier för att gynna de miljöbästa och mest energieffektiva lastbilarna. Detta kombinerat med incitament för att tanka med miljövänliga bränslen och andra utsläppsminskande drivmedel påverkar självklart förutsättningarna att uppnå förändring. 

 

Utöver ovanstående behöver krav, uppföljning av gällande regelverk och miljötillsyn för tunga transporter skärpas för att motverka ohållbar konkurrens från tunga transporter från länder med lägre miljökrav och sämre anställningsskydd.

 

Sammanfattningsvis måste en rimlig nationell målsättning för Sverige, med världsledande lastbilstillverkare, vara att få världens i särklass mest miljöanpassade lastbilspark och att detta uppmuntras genom miljölastbilspremie för köp i Sverige av de mest miljövänliga lastbilarna, kombinerat med en premie för dem som tankar med miljövänligt bränsle.

.

Anders Åkesson (C)

Rickard Nordin (C)