Motion till riksdagen
2014/15:2760
av Tomas Tobé m.fl. (M, FP, C, KD)

Nationella prov


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att behålla antalet nationella prov vid det nuvarande antalet.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa digitaliserade nationella prov och centraliserad rättning i den utsträckning som är lämplig och möjlig för att frigöra mer tid för undervisning och för att öka likvärdigheten i rättningen.

Motivering

Alliansregeringen införde tidigare och tydligare kunskapsuppföljning eftersom vi menar att ingen elev ska gå igenom skolan utan att få det stöd som hon eller han behöver. Vi införde nationella prov i svenska och matematik i årskurs 3, nationella prov i svenska, matematik och engelska i årskurs 6 och nationella prov i NO-ämnena i åk 9.

 

Nationella prov ska fungera som ett stöd för läraren och bidra till likvärdig bedömning och betygssättning i skolan. Syftet med de nationella proven är i huvudsak att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygssättning, och ge underlag för en analys av i vilken utsträckning kunskapskraven uppfylls på skolnivå, på huvudmannanivå och på nationell nivå.

 

De nationella proven kan också bidra till att konkretisera kursplanerna och ämnesplanerna, och en ökad måluppfyllelse för eleverna.

 

Elever i årskurs 3 (årskurs 4 i specialskolan) genomför nationella prov i matematik, svenska och svenska som andraspråk. De nationella proven i årskurs 6 ges i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk samt i biologi, fysik eller kemi och geografi, historia, religionskunskap eller samhällskunskap. Elever i årskurs 9 genomför nationella prov i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk samt i biologi, fysik eller kemi och geografi, historia, religionskunskap eller samhällskunskap.

 

De nationella proven är obligatoriska och ska ge läraren stöd vid bedömning av elevernas kunskaper i förhållande till kunskapskraven. Resultatet från proven kan dessutom användas för planering av den fortsatta undervisningen.

 

De nationella proven innebär administrativt arbete som tar tid från lärarnas undervisning. Med anledning av det påbörjade alliansregeringen en översyn av hur en del av det administrativa arbetet kan minskas med hjälp av centralisering och digitalisering av rättningen.

 

Regeringen har nu aviserat att den avser att bredda översynen till att också gälla antal, omfattning, effekter, förläggning och syfte med de nationella proven. Regeringen avser också att pröva frågan om att under tiden för översynen göra något eller några av de senast införda nationella proven frivilliga.

 

Vi menar att detta går direkt emot den kunskapsfokus som Alliansen återinfört i svensk skola. Regeringen vill minska antalet kontrollstationer under grundskolan och det skulle ha negativa konsekvenser för elevernas inlärning. Det finns risk för att elever med behov av extra stöd inte upptäcks lika tidigt samt att förväntningarna på elevers kunskaper sänks. Vi menar att svensk skola snarare behöver mer av kunskapsuppföljning och tidigt stöd.

 

.

Tomas Tobé (M)

 

Christer Nylander (FP)

Ulrika Carlsson i Skövde (C)

Annika Eclund (KD)