Motion till riksdagen
2014/15:276
av Fredrik Christensson (C)

Se över turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skapa en trygg flexibilitet på arbetsmarknaden.

Motivering

Turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd innebär att den som är sist in på en arbetsplats är den som får gå först om företaget behöver säga upp personal. Det drabbar främst unga och invandrare som ofta är sist in på en arbetsplats, vilket gör att de får gå först om företaget behöver säga upp personal.

 

Turordningsreglerna gör även att personer som har varit på en arbetsplats under längre tid, som inte trivs eller vill testa något nytt, inte vågar byta arbetsplats. De blir sist in på den nya arbetsplatsen och får gå först om företaget måste säga upp personal.

 

Det innebär att turordningsreglerna skapar en inlåsningseffekt på arbetsmarknaden samtidigt som det skapar höga trösklar in på arbetsmarknaden för dem som står utanför. 

 

Turordningsreglerna bör istället baseras på kompetens. Detta tillsammans med förstärkt stöd till en snabb omställning skulle fler att våga byta arbetsplats även mitt i livet. Det skulle även innebära ökad möjlighet för unga och invandrare att behålla sitt arbete.

.

Fredrik Christensson (C)