Motion till riksdagen
2014/15:274
av Fredrik Christensson (C)

Förenkla för aktiebolag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda en förändring av aktiebolagslagen för att minska byråkratin.

Motivering

Enligt aktiebolagslagen ska ett företag upprätta bolagsstämma varje år och fastställa bokslut, årsredovisning och ny styrelse samt val av revisor när detta görs. För flertalet av bolagen är det samma val av ledamot, ledamöter som även är ägare till bolaget och utgör företagsledning. Detta innebär att årsstämmoprotokoll med samtliga val och liknande är rena pappersprodukter som upprättas enbart av byråkratiska skäl.

 

Många företagare upplever byråkrati som ett hinder som tar tid och resurser från att utveckla sin verksamhet och affärsidé. Alliansregeringen har arbetat målmedvetet med att minska regelkrånglet och det är viktigt att det arbetet fortsätter.

 

Istället för att upprätta papperstigrar med protokoll och skicka in det till Bolagsverket, kan årsredovisningen samt eventuella förändringar registreras digitalt varje år. I bolag där flera ägare finns och en större styrelse som inte är samma som företagsledningen bör dagens regler fortsätta.

 

Denna förändring skulle underlätta för en stor del av Sveriges mindre företag genom mindre jobb med protokoll och formalia, samtidigt som det underlättar för Bolagsverket med ett enkelt webformulär där förändringar fångas upp. 

.

Fredrik Christensson (C)