Motion till riksdagen
2014/15:2669
av Patrik Jönsson (SD)

Översyn av statens avkastningskrav på SJ AB


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över statens avkastningskrav på SJ AB som bör sänkas eller om möjligt tas bort.

Motivering

SJ AB är ett aktiebolag, ägt av svenska staten, med uppdrag att bedriva lönsam persontrafik. I bolagets bolagsstyrningsrapport för 2013 kan man utläsa att ägarens finansiella mål för SJ AB är en soliditet på 30 procent och en avkastning på eget kapital på 10 procent.

Att öka andelen kollektivresor anses vara av stor vikt i klimatarbetet. Att dessa kollektivresor i stor utsträckning bör ske med spårtrafik råder det stor samsyn kring. Avgörande för att resenären ska välja tåg är att man kan räkna med punktliga tåg som upplevs som fräscha, moderna och attraktiva. Det ska vara lätt att köpa biljetter och servicen ska vara god under resan. Tågstandarden ska vara hög med olika komfortnivåer att välja på. Detta kräver god och regelbunden service, städning och uppgradering samt emellanåt införskaffande av nya fordon.

Ett aktuellt exempel är nattågstrafiken mellan Stockholm och Malmö som hotas av nedläggning då den inte anses lönsam. Alternativet är då för många flyg vilket knappast kan vara i enlighet med klimatmålen för Sverige.

Persontågstrafiken bör dessutom vara tillgänglig i så stora delar av landet som möjligt. SJ AB borde då vara den aktör som bedriver trafik även där andra aktörer inte ser någon lönsamhet.

Det finns enligt undertecknade ett brett stöd hos svenska folket ha ett statligt ägt bolag som bedriver persontrafik. Persontrafiken utgör en del av den viktiga infrastrukturen i Sverige. Verksamheten kostar givetvis pengar. Det vore därför önskvärt att avkastningskravet sänks eller om möjligt tas bort och att det kapital som då frigörs får användas inom bolaget för att uppnå ovan nämnda mål.

.

Patrik Jönsson (SD)