Motion till riksdagen
2014/15:2628
av Helena Lindahl och Daniel Bäckström (C)

Underlätta användningen av åtelkameror för övervakning av främmande arter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att underlätta användning av åtelkameror för övervakning av främmande arter.

Motivering

Det finns idag förslag om underlättande av användningen av åtelkameror vid vildsvinsjakt. Dessa förslag är tyvärr för komplicerade för att kunna fungera i praktiken. Här finns ett stort utrymme för regelförenklingar.

En stor brist är också att förslaget bara omfattar vildsvin. Spridningen av mårdhunden, som är en invasiv art, är ett stort problem i flera delar av landet, inte minst i vår nordliga landsända.

De stora arbetsinsatserna som gjorts inom Mårdhundsprojektet har kunnat bromsa upp mårdhundens framfart. Ett av de viktigaste instrumenten för att upptäcka och övervaka mårdhunden är åtelkameror. Ju flera kameror som används desto bättre resultat har erhållits. Åtelkameror har även används med gott resultat för att upptäcka tvättbjörn i de södra delarna av vårt land.

Därför bör det, enligt vår mening, införas ett generellt undantag från kameraövervakningslagen vid användningen av åtelkameror för upptäckt och övervakning av främmande invasiva arter. Vid sådan användning ska det vara tillräckligt att anmäla användningen till länsstyrelsen i det berörda länet. En viktig regelförenkling kan också vara att slopa kravet kring varje kameras placering i terrängen, då detta medfört betydande stölder.

Helena Lindahl (C)

Daniel Bäckström (C)

.