Motion till riksdagen
2014/15:2614
av Lotta Olsson (M)

Vård och behandling av missbrukspatienter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att ge vård och behandling till missbrukspatienter och beroende som baseras på vetenskaplig grund i syfte att ge medborgare den säkraste och mest effektiva vården oavsett var i landet de bor.

Motivering

Flera studier visar att det finns samband mellan missbruk, arbetslöshet och sjukskrivningar. Missbruk och beroende skapar ett oerhört lidande för både individen och dess anhöriga. Det ger en negativ spiral där en betydande ohälsa i princip skapar oförmåga att arbeta. Att inte ha ett jobb gör det mycket svårt att försörja sig.

Men ett arbete ger så mycket mer än ekonomisk stabilitet. Det ger en trygghet i vardagen, arbetskollegor, gemenskap och en känsla av att man som person är med och bidrar till en utveckling. Utan ett jobb kan det vara svårt att behålla sin bostad, vilket i sin tur skapar ett allt större utanförskap. Dessutom försämras självkänslan och självförtroendet, vilket spär på den psykiska ohälsan. Bara i Sverige uppgår varje år antalet alkohol- och narkotikarelaterade dödsfall till cirka 2 500 stycken.

För att bota missbruk krävs det bra vård med säker behandling som är baserad på vetenskaplig forskning. Beroendecentrum i Örebro är en klinik som har tagit till sig av denna kunskap.

Där behandlas såväl missbruk av alkohol, narkotika, hormonpreparat, smärtstillande tabletter och vissa lugnande medel.  Mottagningen ställer krav på att patienten ska ha en sysselsättning på minst 50 % innan medicinsk behandling kan sättas in. Med sysselsättning avses arbete, studier, praktikplats eller arbetsträning, och kliniken har ett nära samarbete med bland annat socialtjänst, frivård och arbetsförmedling. 

Vid beroendekliniken i Örebro ges säker behandling till personer som är beroende av såväl opiater som opioder. Det innebär att kliniken inte skiljer på beroende av naturliga substanser från opiumvallmon och syntetiska substanser så som smärtstillande utan ger alla patienter vård för att bli av med sitt beroende. Långa vårdköer har tyvärr lett till ökad förskrivning och användning av smärtstillande, i väntan på operation, vilket i flera fall skapat ett beroende av smärtstillande opioder. Hos Beroendecentrum i Örebro får personer med denna typ av missbruk eller beroende vård. Men tyvärr ser det inte ut så i hela Sverige. Socialstyrelsen har nyligen reviderat sina riktlinjer för missbruks och beroendevård och föreslår att behandling ska ges till patienter oavsett opiat eller opiodmissbruk.  Men eftersom riktlinjerna endast är rekommendationer krävs det mer för att fler missbrukare ska ges möjlighet till återhämtning med säker och effektiv behandling.

Med anledning av ovanstående bör regeringen se över hur fler landsting och regioner kan utveckla sin beroendevård till att likna den som praktiseras vid Beroendecentrum i Örebro. Tillgången till vård ska inte vara avhängigt vilket landsting man bor i, utan alla missbrukspatienter bör ges samma möjligheter att bli friska och komma tillbaka in i samhället. Det är oerhört viktigt att missbrukspatienter ges vård och säker behandling som baseras på vetenskapliga grunder för att ge medborgare den säkraste och mest effektiva vården oavsett vart i Sverige de bor. På så sätt kan vi minska utanförskap, lidande och få fler personer i arbete.

.

Lotta Olsson (M)