Motion till riksdagen
2014/15:2552
av Per Bill (M)

Tillåten parkering under högst sju dygn


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om undantag från lokala trafikföreskrifter om utmärkningsskyldighet för tillåten parkering under högst sju dygn.

Motivering

Cirka 14 kommuner i Sverige har sedan början av 1990-talet en s.k. sjudygnsregel som regleras i lokal trafikföreskrift med stöd av Trafiksäkerhetsverkets föreskrift, TSVFS 1986:51. Sjudygnsregeln är en ”allmän” lokal trafikföreskrift med tillåtelse att parkera sju dygn i följd på i övrigt oreglerade platser på gatumark. Denna lokala trafikföreskrift utmärks inte med vägmärke, och stödet för att inte utmärka denna regel finns i TSVFS 1986:51.

Den 1 juni 2007 antog sedan regeringen den nya vägmärkesförordningen (2007:90) och samtidigt gjordes att antal följdändringar i trafikförordningen (1998:1276). Den 11 oktober fattade Vägverket beslut om Vägverkets föreskrifter, VVFS (2007:305), om vägmärken och andra anordningar samt i VVFS (2007:306) om upphävande av föreskrifter om vägmärken m.m.

En av följdändringarna som gjordes i trafikförordningen var den i 3 kap. 49 a § som anger: På allmän plats inom tättbebyggt område där kommunen är huvudman för hållande av allmänna platser samt inom vägområde för allmän väg får fordon inte parkeras under längre tid än 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före sön- och helgdag.

Vidare finns i dagsläget även VVFS (1999:164) som i 8 kap. anger undantag från utmärkningsskyldighet enligt följande: 1 § Utmärkning behöver inte ske av särskilda trafikregler i lokala trafikföreskrifter om c) tidsbegränsning av parkering till högst 24 timmar under vardagar.

Då VVFS (2007:306) antogs upphävdes TSVFS (1986:51) och därmed kommunernas stöd för att inte utmärka den ”allmänna” lokala trafikföreskriften om sju dygn. Detta är mycket otillfredsställande, vilket såväl Stockholms stad som Göteborgs stad påpekat i yttranden till Vägverket. Dessutom har representanter från de båda städerna vid ett flertal tillfällen underhand påpekat att ett undantag från utmärkningsskyldigheten måste införas då TSVFS (1986:51) upphävs.

Varför är ett undantag från utmärkningsskyldigheten vid tillåten parkering längre än 24 timmar så viktigt?

 

I trafikförordningen 10 kap. 13 a § anges att Transportstyrelsen får meddela föreskrifter om och i enskilda fall medge ytterligare undantag från utmärkningsskyldigheten i fråga om vägar med ringa trafik eller om det finns andra särskilda skäl till det och det kan ske utan fara för trafiksäkerheten.

Under sommaren 2008 skickade Vägverket ut ett författningsförslag om lokala trafikföreskrifter med konsekvensutredning. I förslaget till föreskrifter återfinns i 10 kap. inget undantag från kravet att utmärka den längsta uppställningstiden av sju dygn på i övrigt oreglerade platser. Det verkar dock inte som dåvarande Vägverket tog till sig remissinstansernas synpunkter. Denna uppgift åligger numera transportmyndigheten Transportstyrelsen. Jag anser det därför angeläget att denna fråga behandlas av Transportstyrelsen.

.

Per Bill (M)